Caz revoltător: De ce Radu Golban a fost înlăturat de la UVT

Radu Golban
Radu Golban

Economistul Radu Golban, timişoreanul care a ajuns celebru după ce a descoperit că Germania are datorii de 19 miliarde de euro către România, a fost eliminat de la Universitatea de Vest din Timişoara. Motivul: „articolele critice la adresa Germaniei”. Profesorii universitari au afirmat, în şedinţe interne, că această decizie este luată la intervenţia consulului Germaniei la Timişoara.

Golban era profesor asociat de peste 11 ani la UVT, iar Consiliul Departamentului de Ştiinţe Politice și-a motivat decizia excluderii lui prin faptul că „nu doreşte colaborarea cu această persoană, pentru articolele scrise în presă împotriva Germaniei”, conform ziuanews.ro.

Radu Golban este cunoscut pentru articolele şi lucrările în care se exprimă critic la adresa politicilor Germaniei şi în care demonstrează cum urmaşii Republicii de la Weimar subordonează economiile naţionale ale ţărilor din UE propriilor interese, prin strategii geopolitice formulate şi urmate cu „rigurozitate germană” vreme de mai bine de un secol.

Datoria Germaniei către România, de un miliard de mărci imperiale, în atenția unei comisii a Senatului

El a susţinut cursurile la disciplina „Economie mondială, Politicile UE, Negocieri şi conflicte”, în cadrul departamentului Relaţii internaţionale şi studii europene, linia de predare în limba germană.

Ba e consulul, ba nu e consulul

Potrivit declaraţiilor din culise ale lui Vasile Docea, directorul Bibliotecii Universitare, dar şi ale lui Alexandru Jădăneanţ, şeful de departament de la specializarea Ştiinţe Politice, pentru „eliminarea din schemă” a lui Radu Golban ar fi intervenit chiar Klaus Christian Olasz, consul la Consulatul General al Republicii Federale Germania din Timişoara.

După aflarea deciziei, Radu Golban a solicitat o întrevedere cu rectorul Universităţii, pentru o lămurire a situaţiei. În cursul discuţiei, rectorul i-ar fi spus că a fost informat că „este vorba de 5.000 de euro, sponsorizare pentru cărți, proiecte comune cu Consulatul Germaniei ş.a.m.d.”.

Pentru a clarifica situaţia, Golban a decis să se ducă personal la consul, care l-a primit imediat, dar a negat implicarea sa în această poveste.

Într-o corespondenţă cu rectorul UVT, Marilen Pirtea, Golban îi povestește acestuia cum a decurs întâlnirea cu consulul: „În discuţia noastră timp de peste o oră am aflat cu stupoare că domnul Olasz nu a vorbit niciodată despre mine cu absolut nimeni şi că nu există niciun proiect de sponsorizare de carte, precum a afirmat domnul Docea. A fost uimit de faptul că numele său este adus în legătură cu nişte decizii ale unei facultăţi şi se simte adus într-o situaţie neplăcută, prin aceste afirmaţii cu tentă de calomnie, care au fost făcute faţă de mai multe persoane de la UVT. (...) Domnul Olasz mi-a mulţumit că am optat pentru o discuţie între patru ochi, deoarce o sesizare la MAE Berlin l-ar fi adus într-o situaţie neplăcuta şi ar fi creat şi probleme cu prelungirea mandatului său la Timişoara”.

După o discuţie între rector, Docea şi Jădăneanţ, răspunsul lui Marilen Pirtea către Golban: „Am avut discuţia, ei spun că realitatea e cum au afirmat ei. Ei susţin că, în discuţia dumneavoastră cu domnul consul, acesta a fost diplomat şi nu a recunoscut că s-a implicat”.

După toate acestea, vă lăsăm pe dvs. să decideți care este adevăratul motiv care a dus la eliminarea lui Radu Golban din cadrul UVT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel