Caz medical complex rezolvat la Spitalul Clinic Sanador

Spitalul Sanador anunță reușita unei operații extrem de complicate.

În cadrul Spitalului Clinic Sanador a fost tratată cu succes o pacientă în vârstă de 34 ani, mamă a doi copii, diagnosticată cu tromboză venoasă profundă, cauzată de sindromul May Thurner. Pacienta intrase în stop cardio-respirator, după ce un cheag de sânge de 8 cm îi migrase în artera pulmonară, blocând-o complet. "Echipa Inimii" a spitalului, condusă de medicul chirurg cardiovascular Conf. Univ. Dr. Horaţiu Moldovan, i-a efectuat de urgență o operație de trombembolectomie (extracție de cheag), iar ulterior, sindromul a fost tratat printr-o procedură endovasculară de tromboaspirație și angioplastie cu balon, implementată pentru prima dată în Spitalul Clinic Sanador.

Femeia, aflată în a treia săptămână de lăuzie după cea de-a doua naștere, s-a prezentat la camera de gardă a unui spital județean cu un edem (umflătură) de mari dimensiuni la piciorul stâng. Aceasta a fost diagnosticată cu tromboză venoasă profundă iliofemurală, caracterizată prin prezența unor cheaguri de sânge (trombi) în venele principale ale membrului inferior și coapsei – vena iliacă, respectiv cea femurală. Pacientei i s-a administrat tratament anticoagulant, însă evoluția a fost una nefavorabilă, aceasta suferind o embolie cardiacă masivă. Practic, un tromb a migrat în inimă, punându-i tinerei mame viața în pericol de cel mai înalt grad.

Pacienta a fost transferată de urgență la Secția de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Sanador din București. Reevaluarea ecografică și tomografia cu contrast efectuate aici au evidențiat un cheag cu dimensiunea de 8 cm prezent în atriul și ventriculul drept, care ulterior a migrat în artera pulmonară, provocând-i pacientei stop cardio-respirator.

Intervenția a fost una complexă, cu grad înalt de risc"Echipa noastră a intervenit chirurgical de urgență, printr-o operație de trombembolectomie, sub circulație extracorporeală. Adică, sub protecția mașinii cord – plămân artificial, am deschis chirurgical artera pulmonară și am extras trombul de aproximativ 8 cm. Intervenția a fost una complexă, cu grad înalt de risc, însă am avut atât echipa de specialiști, cât și aparatura necesară pentru a rezolva cu succes acest caz. Evoluția pacientei a fost favorabilă și rapidă, aceasta fiind externată în 6 zile de la intervenție", a declarat Dr. Horaţiu Moldovan, coordonatorul "Echipei Inimii" a Spitalului Clinic Sanador.

La 2 săptămâni după externare, edemul pacientei s-a reagravat, pe fondul formării unei tromboze venoase extinse de ax venos al membrului inferior stâng și al venei cave inferioare. Evaluarea ecografică și tomografia cu contrast au evidențiat prezența sindromului May-Thurner, cunoscut și ca sindromul de compresie a venelor iliace, afecțiune care provoacă apariția trombozei venoase profunde. De asemenea, analiza genetică pentru suspiciunea de trombofilie ereditară confirmase prezența a 5 mutații genetice în favoarea trombofiliei, condiție care predispune la formarea cheagurilor în vasele de sânge.

Astfel, pacienta a fost readmisă în Spitalul Clinic Sanador, în Laboratorul de Cardiologie Intervențională, pentru efectuarea unei intervenții endovasculare de tromboaspirație (eliminare de cheaguri) și angioplastie cu balon, cu scopul de a reface fluxul sanguin la nivelul venelor afectate ale piciorului stâng și de a trata sindromul May – Thurner.

Tehnică folosită în premieră

"În cazul pacientei noastre, asocierea sindromului May – Thurner cu modificările genetice predispozante de trombofilie au determinat reapariția trombozei venoase. În acest caz, pentru captarea și eliminarea cheagurilor am utilizat un filtru de venă cavă – Capturex în asociere cu o sondă specială de aspirare a trombilor – Aspirex, astfel evitând pătrunderea la nivelul cordului și implicit la nivelul arterei pulmonare a fragmentelor de trombi. După intervenția de tromboaspirație, am efectuat la nivelul canalului de evacuare a sângelui din vena iliacă comună stânga în vena cavă inferioară o angioplastie cu balon care a lărgit canalul, astfel încât sângele să poată curge normal și să se reducă riscul de formarea a cheagurilor. Această tehnică a fost prima de acest fel realizată în Laboratorul de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic Sanador, deschizând posibilitatea unui nou mod de abordare în tratamentul trombozelor venoase profunde, invalidante", a declarat Dr. Rodica Niculescu, Șef Laborator de Cardiologie Intervențională al Spitalului Clinic Sanador.

Operaţia de trombembolectomie a fost realizată de "Echipa Inimii" din cadrul Spitalului Clinic Sanador, condusă de Conf. Univ. Dr. Horaţiu Moldovan - medic primar chirurgie cardiovasculară, doctor în știinţe medicale, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Șef Secție Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, alături de Dr. Elena Nechifor - medic specialist chirurgie cardiovasculară, Dr. Gabriel Vasile – medic specialist chirurgie cardiovasculară, Dr. Mihaela Crăciun – medic primar ATI, Dr. Daniela Popescu – medic primar cardiologie și Dr. Antonia Cosima Ionescu – medic specialist chirurgie cardiovasculară, specializat în circulaţie extracorporeală. Procedura intervențională care a urmat a fost realizată de Dr. Rodica Niculescu, Șef Laborator Cardiologie Intervențională al Spitalului Clinic Sanador și de Dr. Cristina Spînu, medic primar medicină internă, Specialist Cardiologie, Cardiologie Intervențională, Spitalul Clinic Sanador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1