Un sat întreg, retrocedat. Revoltă în Arad. Judecătoarea, arestată pentru șpagă

nadas
nadas

Lovitură teribilă pentru sătenii din Nadăș, județul Arad, primită din partea justiției române. Întregul sat a fost retrocedat, dar nu grofului Iosif Gros, fostul proprietar al pământului de sub casele actualilor locuitori, ci celor care au obținut de la strănepoata de soră a fostului grof al locului, prin testament, drepturile peste aceste pământuri. Decizia brutală a justiției le obligă pe cele aproape 1500 de suflete ale satului să migreze într-un alt loc.  Din ceea ce spun avocații sătenilor, statul român despăgubise adevărații proprietari unguri, după război, iar groful deținea doar câteva acțiuni la o companie forestieră din zonă.

Satul Nadăș, a traversat cu bine istoria, până de curând. Deși au trecut prin toate regimurile politice, române sau austro-ungare, cu siguranța faptului că, cel puțin un petic de pământ și câțiva pereți sunt ai lor, sătenii de aici nu au bănuit că proprietatea lor, consfințită de acte, peste care și-a pus pecetea constituția, ca garant suprem, va fi anulată de justiția actuală, relatează RTV.net.

Acum, oamenii din Nadăş au fost anunţaţi că trebuie să îşi lase de izbelişte agoniseala de o viaţă, pentru că așa a hotărât instanța.

O primă victimă a acestei justiții a fost Ana Biriș, care, rămasă, într-o bună după-amiază, singură în gospodăria izolată din pădure s-a trezit somată de autorități să-și părăsescă avutul cu ce poate lua într-o sacoșă. Pusă în fața unei asemenea situații limită, speriată că va pierde totul, a vrut să-și pună capăt zilelor.

În prezent, panica a pus stăpânire pe toți sătenii din Nadăș, care tot mai speră că nu vor rămâne fără munca lor de-o viață, cu atât mai mult cu cât cei pe care justiția îi pune atât de brutal stăpâni aici, au obținut de la strănepoata de soră a fostului grof, Iosif Gros, al locului, prin testament, drepturile peste aceste pământuri.

Absurd: Exproprieri duble 

Situația de la Nadăș este tensionată: oamenii sunt revoltați, primarul încearcă să găsească o cale de rezolvare a acestui caz, însă absurdul situației devine evident când afli că, deși la naționalizare grofului i-au fost luate 4.500 de hectare, celor care pretind că au drepturi asupra moștenirii lui li se restituie aproape dublu: 8.700 de hectare...

Diferența este reprezentată tocmai de ogrăzile și pământurile oamenilor. Toate titlurile lor de proprietate care au traversat secole au fost călcate în picioare și deși, primarul dă asigurări că intravilanul este inalienabil, sentința judecătorească spune altceva.

Primăria, Consiliul județean și Regia Națională Romsilva vor să reclame la Curtea Europeană a Drepturilor Omului o decizie a tribunalului Român, astfel, dacă se concretizează intenția, viitorul proces va fi România contra România.

Interesant este, însă, și faptul că una dintre judecătoarele care girează șirul de sentințe ce a generat această situație este arestată pentru luare de mită, deși acest "mic" amănunt nu-i poate ajuta pe locuitorii din Nadăș, fiind vorba despre un alt caz.

Potrivit sursei citate, ar fi bine, probabil, ca DNA să analizeze toți pașii care au dus la această situație incredibilă din Nadăș, mai ales că zona poate fi privită cu interes, lemn din belșug în pădurea împrejmuitoare, dar și o apropiere strategică de frontieră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel