EXCLUSIV  Cătălin Predoiu, revoltat de hățișul legislativ: Ne furăm singuri căciula

Pentru combaterea corupției trebuie început cu "îndreptarea legilor", care de multe ori sunt strâmbe, afirmă Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, actual candidat la PNL pentru Primăria Capitalei. Totodată, Predoiu consideră că trebuie acționat și pentru reducerea numărului de acte legislative, norme, hotărâri de guvern, instrucțiuni normative, un adevărat "hățiș legislativ". 

"În ceea ce privește combaterea corupției, ar trebui să punem mult, mult, mult mai mult accent pe prevenție, pentru că doar reprimând, doar sancționând, nu faci decât să tunzi buruiana care tot crește și tot crește. Această prevenție înseamnă îndreptarea legilor. Legile sunt strâmbe de multe ori, nedreptatea pleacă de multe ori din lege, riscul unei ilegalități comise de cel care aplică legea de multe ori pleacă din lege. Ca să aplici o lege înseamnă să încalci o altă și vine și te ia DNA sau Poliția. Trebuie început un efort profesional la nivel de guvern să îndrepte legile", a precizat Cătălin Predoiu, întrebat dacă, în cazul în care PSD va obține un succes la alegerile din 5 iunie pe plan național, de aici rezultă că publicul nu are încredere în lupta împotriva corupției, că nu are încredere în deciziile justiției.

Totodată, fostul ministru al Justiției a subliniat că există un memorandum din 2011 pe care l-a trecut prin guvern cu privire la "metodologia prin care toate ministerele trebuie să înceapă să-și evalueze propriile reglementări și să dereglementeze, să simplifice legislația.  (...) Dacă sunt 1.000, să rămână 200. Se poate. Eu am făcut lucrul acesta și știu și alți oameni cum se face. Când spui nu numai act de lege, ci hotărâri de guverm, instrucțiuni, norme, normative, vă dați seama în ce hățiș legislativ lucrează un primar de exemplu sau un antreprenor. (...) Ne furăm căciula singuri. Hai să începem de acolo", a mai spus Predoiu.

[citeste si]

Candidatul PNL la Primăria Capitalei a punctat, totodată, și faptul că pentru eradicarea corupției trebuie acționat prin mai multe mijloace, nu doar prin îndreptarea legilor.

"Într-o instituție s-a întâmplat un caz de corupție. Discută cineva după aceea în acea instituție? (...) Am lăsat în urmă o strategie națională anticorupției care pe asta pune accent. A venit și Kovesi și a spus același lucru: degeaba îi iau eu pe toți dacă tot apar alții pentru că nu se face prevenție. (...) 

Hai să lansăm tema asta națională: îndreptarea legilor. (...) Eu vorbesc de altfel de legi, de un altfel de semnal politic în instituții. Când spun politic nu înseamnă politizat (...), ci semnalul unei politici de legalitate în instituții. Mentalitatea asta se schimbă prin mai multe mijloace, nu doar venind să retezi", a adăugat Cătălin Predoiu.

Urmărește declarațiile lui Cătălin Predoiu de la minutul 46:45

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel