Cătălin Predoiu critică votul din Senat cu privire la arestarea preventivă

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, critică votul de luni din Senat cu privire la arestarea preventivă în baza suspiciunii rezonabile. 

VEZI AICI: Senatul a votat pentru arestare preventivă pe "indicii temeinice", nu "suspiciuni rezonabile"

"Senatul a decis modificarea Codului de Procedură Penală, înlăturând conceptul de „suspiciune rezonabilă" în cazul arestării preventive. Eu nu am să fiu la fel de dur în exprimare la adresa senatorilor precum fostul preşedinte, dar am să precizez în acelaşi sens faptul că: 1) Conceptul juridic de "suspiciune rezonabilă" este preluat din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (ex.Gusinskiy c.Rusiei/ 2004, Tuncer şi Durmus c.Turciei/ 2004, Jecius c.Lituaniei/ 2000, vezi Noul Cod de Procedura Penală Comentat, Volonciu şi alţii, Editura Hamangiu, 2014, pagina 500); din acest motiv regăsim acelaşi sistem şi în alte coduri din ţări europene; 2) oricum, textul actual (art.223 alin.1) prevede că la "suspiciune rezonabilă" se ajunge doar pe bază de "probe", deci nu ar fi vorba de o simplă bănuială, ci de o suspiciune rezonabilă clădită pe probe", a scris Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PNL, pe pagina sa de Facebook.

Premierul propus al liberalilor adaugă: "Bravii noştri senatori din comisia juridică vor să îl transforme într-un cod potrivit cu o ţară în care poţi fura ceva mai liniştit. Bravii noştri senatori ne scot din standardele europene cu aceste modificări şi ne plasează la nivelul de pre-aderare din acest punct de vedere, ne scot din Europa! Asistăm la o ofensivă a inculturii juridice asupra unui edificiu legislativ clădit cu ştiinţă de carte şi multă muncă. Ţinta este ca din reglementări combinate să se construiască un spaţiu juridic al impunităţii pentru membrii corupţi ai Parlamentului". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel