Cătălin Ivan: Votul electronic, în dezbatere la Bruxelles

Europarlamentarul Cătălin Ivan a iniţiat o dezbatere pe tema votului electronic, alături de dezvoltatori de software şi tehnologie în Parlamentul European. 

"Blockchain ar putea fi una dintre soluţiile care ne ajută să ne exprimăm opţiunea politică. Am avut şansa azi să particip la o simulare de vot şi am văzut cât de simplu este să votezi de la distanţă", declară Cătălin Ivan. "Cred că tehnologia în orice formă a devenit esenţială în zilele noastre. Votul electronic este o opţiune absolut necesară pentru românii din diasporă. Voi face toate demersurile şi în ţară pentru a implementa votul electronic, ca o variantă complementară votului la urne. Independent de calculele electorale ale unora sau altora, accesul la vot trebuie facilitat.

În Europa, Estonia este una dintre ţările care a implementat integral votul electronic. În 2007 doar 5% din populaţie a optat pentru această variantă de votare, dar la alegerile parlamentare din 2015, procentul alegătorilor pentru e-voting a crescut la 30,5%. Restul ţărilor dezvoltate din Europa l-au folosit fie in programe pilot, ca Italia şi Marea Britanie, sau doar în anumite zone geografice cum este modelul Franţei.

[citeste si]

Scrutinul din noiembrie 2014 organizat pentru alegerile prezidenţiale a provocat un val de nemulţumiri în rândul românilor din diasporă. După zeci de ore de stat la coada la secţii de votare în număr redus, zeci de români din străinătate au depus plângeri la Parchetul General reclamând că au fost impiedicaţi să voteze. "În multe dintre întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii românilor din Diaspora, votul electronic s-a numărat printre problemele semnalate de ei. Secţiile de votare din străinătate sunt puţine şi distanţele mari ce trebuie parcurse îi descurajează pe foarte mulţi. Votul electronic poate fi o soluţie. Am organizat o masă rotundă la Parlamentul European tocmai pentru a vedea avantajele şi dezavantajele folosirii tehnologiei blockchain în procesul de votare" explică europarlamentarul Catalin Ivan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel