Cât vor costa impozitele pentru casă din 2016

Noul Cod Fiscal vine cu creșteri în ceea ce privește regimul proprietăților. Autoritățile locale vor avea mai multă libertate de creștere a impozitelor pentru clădirile rezidențiale, mai ales pentru cele în care se desfășoară activități economice. 

În 2015, impozitul datorat pentru un  apartament deținut de o persoană fizică a fost de 0,1% din valoarea impozitabilă a clădirii. Din 2016, bugetul local va percepe un impozit diferențiat, notează Capital, care va fi făcut în funcţie de utilizarea construcţiei, respectiv pentru locuit, pentru activităţi economice sau mixt.

Pentru locuințe, primăriile vor stabili impozitarea în intervalul 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului. În cazul în care în locuinţă îşi desfăşoară activitatea o societate sau este sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsă între 0,2% şi 1,3% din valoarea acesteia. Astfel, utilizarea în activităţi economice a locuinţei aduce o creştere a impozitului de cel puţin două ori şi de cel mult 13 ori. Creşterea impozitului în acest interval este condiţionată de o reevaluare a locuinţei în ultimii cinci ani. Dacă nu a avut loc, impozitul este stabilit la 2% din valoarea impozabilă.

Dacă o construcţie este folosită atât pentru locuit, cât şi pentru activităţi economice, impozitarea se realizează diferenţiat, în funcţie de suprafaţa destinată fiecărui scop. În astfel de cazuri, proprietarii de locuinţe trebuie să depună la autoritatea locală o declaraţie specială până la finele lunii februarie.

Pe lângă impozitele pentru locuinţe, autorităţile locale au în 2016 şi posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel