Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Cât de des avem nevoie de analize la tiroidă. Dr. Neamţu: Avem pacienţi care cer asta

Cât de des avem nevoie de analize la tiroidă. Dr. Neamţu: Avem pacienţi care cer asta / Foto: Pixabay
Cât de des avem nevoie de analize la tiroidă. Dr. Neamţu: Avem pacienţi care cer asta / Foto: Pixabay

Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, SANADOR, a explicat la DC NEWS cât de des avem nevoie de analize la tiroidă.

Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, SANADOR, că majoritatea bolilor de tiroidă nu provoacă durere și sunt depistate de obicei întâmplător.

"Puține boli de tiroidă dor. Adică tiroida se inflamează rar și nu are legătură neapărat cu patologia nodulară benignă sau malignă. Nu dor, nu dau palpitații, doar cei care au hiperfuncție, și ei, mai rar. Deci practic sunt niște descoperiri, pur și simplu, un diagnostic întâmplător. " a declarat medicul Corina Neamțu în interviurile DC NEWS și DC MEDICAL.

Sanador

Întrebată dacă acest lucru înseamnă că ar trebui să facem mai des controale pentru tiroidă, medicul a răspuns: Da, avem niște lucruri care ne îndreptățesc să cerem asta pacienților. În primul rând genetica, atunci când în familie există și boala autoimună că și ea se monitorizează, la mamă, la tată, sau o aglomerare, la mai multe rude, atunci noi solicităm pacientului anumite analize pe lângă examenul clinic pentru că trebuie să știm că examenul clinic bine făcut al tiroidei, deci palparea tiroidiană descoperă noduli de peste 1-1,5 cm cu ușurință. Nu uităm că și mâinile sunt un instrument medical până la urmă. În altă categorie sunt pacienții cu iradiere, cu iradiere pentru limfoame, pentru boala Hodgkins. Iradierea cervicală este un factor de risc pentru malignitatea tiroidiană, deci și ei trebui să facă analize".

Analizele la tiroidă, recomandate femeilor care vor o sarcină

Corina Neamțu a explicat și de ce este important ca femeile tinere care își doresc o sarcină să facă înainte un control pentru tiroidă.

"Aceste controale se fac acum la două categorii. Categoria unu este femeia care dorește să rămână însărcinată, deci femeia tânără. Americanii, care cumva dețin supremația ghidurilor, noi știm asta, ei nu au pus în ghidul de gravide verificarea tiroidei decât la persoane care au antecedente în familie. Dar eu am observat că în lumea medicală din București majoritatea gravidelor vin controlate anterior sarcinii și pentru tiroidă, ceea ce mi se pare o bună idee pentru că nu sunt niște analize scumpe, ele sunt acoperite chiar și prin medicul de familie, deci este un lucru foarte simplu, nu atât pentru patologia tumorală și malignă, ci pentru aceea de hipotiroidism pentru că studiile arată că dacă gravida are hipotiroidism în timpul sarcinii, necontrolat terapeutic, există o problemă în dezvoltarea neuronală, cerebrală a fătului și pare că acești copii proveniți din mame cu hipotiroidie au un IQ un pic mai mic.

Se face un examen de sânge. Nu facem de rutină ecografie tuturor femeilor tinere care își doresc sarcină decât dacă la examenul clinic avem o suspiciune, dar facem TSH și T4  și eventual facem cei mai frecvenți anticorpi care apar în boala autoimună pentru că trebuie spus că principala cauza a hipotiroidismului la femeia tânără este boala autoimună. (...) În cazul depistării acestor anticorpi gravida trebuie monitorizată foarte atent, săptămânal în primul trimestru, pentru că lucrurile se schimbă imediat prin faptul că hormonul de sarcină are o similitudine structurală de 50% cu hormonul care controlează tiroida și în această situație există riscul ca gravida să dezvolte patologie tiroidiană din primul trimestru.", a mai explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel