Cartel Alfa: Dragnea, chemat la o întâlnire urgentă

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa solicită preşedintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, o întâlnire "urgentă" pe tema măsurii de transfer al taxelor sociale integral în sarcina angajatului. 

De asemenea, filialele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa din toată ţara vor organiza, în cursul următoarelor două săptămâni, întâlniri cu parlamentarii Partidului Social Democrat pentru a le prezenta şi dezbate argumentele sindicaliştilor împotriva măsurii de transfer al taxelor sociale integral în sarcina angajatului. 

Într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, CNS Cartel Alfa atrage atenţia asupra faptului că programul derulat de PSD prevede creşterea taxelor pentru lucrători şi deresponsabilizarea totală a capitalului, care va fi singurul beneficiar "al aşa-ziselor reduceri fiscale". 

"Reducerile de taxe promise lucrătorilor (scăderea impozitului de la 16% la 10% şi contribuţiile cu 4,25%), realizate simultan cu transferul contribuţiilor, vor fi înghiţite integral de capital, prin creşterea profiturilor. Având în vedere că reducerea din 2015, cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor, a fost acordată integral angajatorului, acum e rândul lucrătorilor să beneficieze. În condiţiile în care nu există nici măcar garanţia că netul actual va fi păstrat, pentru toţi lucrătorii, este cât se poate de clar că, în formula propusă, aceste reduceri promise nu se vor vedea în buzunarul lucrătorilor", afirmă sindicaliştii în scrisoare. 

[citeste si]

Potrivit acestora, lucrătorul va fi prejudiciat atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. 

"În momentul în care toate taxele sunt trecute în brutul lucrătorului, orice mărire ulterioară de salariu se va regăsi într-un procent mai mic în netul lucrătorului. Spre exemplu, pentru fiecare creştere cu 100 de lei a salariului brut, lucrătorul vede acum 70 de lei, iar după transfer, 58 lei. Lucrătorii îşi vor suporta singuri concediile medicale, riscul de accidente, condiţiile de muncă proaste organizate de către capital şi nu îşi vor putea recupera salariile în cazuri de insolvenţă a unităţilor unde muncesc", explică sindicaliştii. 

De asemenea, Cartel Alfa atrage atenţia asupra faptului că se adoptă creşteri salariale la bugetari care în fapt sunt anulate de aceste majorări de taxe. 

"Pentru capital, s-a renunţat la impozitarea pe cifra de afaceri, inclusă tot în programul actual, deci se poate, dacă se doreşte, şi pentru oameni. Toate acestea se întâmplă pe fondul unei lipse de dialog real cu partenerii sociali şi mai ales din cauza unor orgolii exacerbate ale unor aleşi, care nu sunt capabili să îşi recunoască lipsurile, şi care doresc să meargă până în pânzele albe, indiferent de consecinţe. Toţi cei care întreţin şi acceptă această situaţie sunt şi vor fi responsabili de degradarea şi mai accentuată a nivelului de trai în România, cu toate urmările sale: plecarea masivă a tinerilor şi a personalului calificat din ţară, menţinerea României la coada Europei şi creşterea decalajului de dezvoltare, degradarea serviciilor publice, încurajarea atitudinilor extremiste şi, poate cel mai grav, distrugerea speranţei cetăţenilor de a avea o politică socială ca în Vestul Europei. În contextul în care, în toată Europa, există o dezbatere vie privind falimentul modelului neoliberal, necesitatea unor politici sociale consistente, incluse în Pilonul Social European al Drepturilor Sociale, care să readucă echilibrul în distribuţia rezultatelor economice, România merge în direcţia inversă, retrograd şi iresponsabil faţă de viitor şi de cetăţenii săi", avertizează Cartel Alfa, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel