EXCLUSIV  Cartea Albă UE. Grupul de la Visegrad, scindat. Corina Crețu: Să facem front comun

Corina Crețu a discutat în exclusivitate pentru DC News despre drumul pe care România trebuie să îl parcurcă în actualul context actual din Uniunea Europeană.

În cele cinci scenarii prezentate în Cartea Albă de președintele Juncker, cele mai multe îngrijorări în Estul și Centrul Europei, au fost ridicate de cel al unei ”Europe cu mai multe viteze” pentru care optează Germania și Franța. Acest scenariu în viziunea mai multor lideri din estul Europei ar scinda și mai mult Europa.

Victor Ponta consideră că singura opțiune pentru România este să se alăture Grupului de la Visegrad. El a precizat că nu mai crede în ideea unei "Europe unite".

Comisarul european, Corina Crețu a declarat în exclusivitate pentru DC News că România trebuie să se apropie de de țările cele mai dezvoltate, dar și că, în momentul actual, Grupul de la Visegrad este scindat.

"Eu cred că nu numai cu țările din estul Europei ar trebui să facem front comun. În primul rând trebuie să ne angajăm în dialog cu statele cele mai dezvoltate, statele care contribuie cel mai mult la fondurile europene.

A fost acum o săptămâna la Varșovia întâlnirea ”Visegrad 4+4”, dar grupul de la Visegrad e împărțit. Pe de o parte sunt Ungaria și Polonia, care mai au o poziție comună. Au devenit destul de directe și agresive. Am putea cădea victime ale acestei politici care devine aproape de netolerat. Iar de cealaltă parte, Cehia și Slovacia au o cu totul altă poziție".

Grupul de la Visegrad este format din țări apropiate de România din punct de vede geografic: Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Cooperarea membrilor Grupului nu are doar o semnificaţie politică, ci şi economică, deseori Grupul de la Visegrad fiind considerat ”grupul statelor rebele” care încearcă o alternativă a politicii ”nucleului dur” format din Germania și Franța.

Declarația poate fi vizualizată la minutul 38:30

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel