Carnea de porc şi mielul de Paşti ar putea deveni un LUX. De vină sunt furajele tot mai scumpe

Pentru drobul de Paşti vom scoate mai mulţi bani din buzunar, anul acesta / Foto: Pixabay
Pentru drobul de Paşti vom scoate mai mulţi bani din buzunar, anul acesta / Foto: Pixabay

De Crăciun, am putea mânca preparate din carne de porc... de import. Şi asta pentru că se anunţă scumpiri la carnea de porc românesc de la 21 lei kg, cât este acum, la 30 lei kg sau chiar mai mult. La fel, şi mielul de Paşti are şanse să devină un lux. Se vinde cu 45 lei/kg. De vină, spun fermierii, e preţul crescut la furaje.

Românii cu venituri mici şi medii resimt cel mai puternic majorările de preţuri la produse alimentare. În perioada următoare, vom fi nevoiţi să plătim mai mult pentru alimentele de bază, dar şi pentru masa de Paşti. Valul de scumpiri vine pe fondul majorării costului la gaz şi electricitate. În toate sectoarele, de la panificaţie la carnea de porc şi produsele lactate, sunt aşteptate scumpiri. Chiar din timpul sărbătorilor de iarnă am mâncat produse tradiţionale mai scumpe, un cozonac a costat mai mult cu 30% iar carnea de porc - cu până la 20%. Sectorul de panificaţie a suferit cel mai mult din cauza creşterii tarifelor cerealelor, gazelor şi la energiei electrice. Pâinea şi făina s-au scumpit deja de mai bine de o lună. 

Producătorii autohtoni de carne de porc şi de miel spun că sunt în pragul falimentului, astfel că românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne din producţia internă. Iar dacă vor găsi, o vor cumpăra la preţ mărit. Astfel, carnea de porc ar putea să coste 30 lei/kg iar carnea de miel, mult căutată în preajma sărbătorilor de Paşti, va ajunge la 45 lei kilogramul. Furajele au ajuns să reprezinte circa 70% din costurile cu creșterea porcului.

De Paşti, golim buzunarele

Fermierii estimează că un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult, comparativ cu 2021, anunță Agrointeligența. Scumpirile reflectate în preţul grâului, al porumbului, al furajelor, al benzinei şi al motorinei dar si al energiei electrice şi al gazului au făcut ca şi carnea de miel, pe lângă cea de porc, să se vândă pentru mai mult, anul acesta. Un kilogram va costa 22 lei/kg (viu) și 35-40 lei/kg (tăiat). Prețul unui miel se mai stabilește și în funcție de mărimea carcasei dar și dacă acesta este achiziționat întreg, o jumătate sau numai un sfert. În 2021, kilogramul se vindea cu 15 lei/kg (viu).

În 2021, numărul porcilor sacrificaţi în abatoarele din România din producţia internă a fost de 3,2 milioane, faţă de 4,2 milioane în 2016, deşi consumul s-a menţinut la acelaşi nivel, ceea ce înseamnă că importurile vor creşte semnificativ. În medie, prețul la carnea de porc din UE era de 1,33 de euro kilogramul. Cel mai scump porc la poarta fermei se găsește în Suedia – 1,99 de euro kilogramul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel