Care sunt semnele unui accident vascular cerebral și cum se tratează. Medic: AVC-ul schimbă viața unui om

Care sunt semnele unui accident vascular cerebral și cum se tratează. Medic: AVC-ul schimbă viața unui om / Foto: Pixabay, de Geralt
Care sunt semnele unui accident vascular cerebral și cum se tratează. Medic: AVC-ul schimbă viața unui om / Foto: Pixabay, de Geralt

Află în articol care sunt semnele unui accident vascular cerebral și cum se tratează.

Anual, în România, sunt înregistrate aproximativ 55 de mii de accidente vasculare cerebrale, relatează Pro Tv. Această afecțiune are o rată de mortalitate foarte mare, iar dacă pacientul supraviețuiește viața lui rămâne schimbată radical, potrivit medicilor. Timpul este esențial. Specialiștii spun că o oră de AVC netratat înseamnă pierderea numărului de neuroni echivalent cu 3,6 ani din viață, iar pentru bolnav acest lucru duce la dizabilități grave sau chiar deces.

„Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă, întârzierea este undeva de 83 de minute. Este nevoie de mai multe centre, asta înseamnă personal pregătit și dotări.”, a explicat dr. Cristina Tiu, președintele Societății de Neurologie din România.

„Accidentul schimbă viața unui om, schimbă un destin, viața unei familii, cu implicații și costuri socio-economice majore. A reintegra un pacient care a suferit un AVC în societate, în activitatea lui de zi cu zi, cred că reprezintă principalul obiectiv dincolo de ceea ce este cel mai important ,și anume să îi salvăm viața.”, spune prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, mangerul SUUB.

Semnele unui accident vascular

Semnele unui AVC sunt ușor de recunoscut. Printre acestea se numără: amorțirea sau paralizia feței, dificultăți de vorbire, imposibilitatea de a mișca o mână sau un picior. Dacă pacientul observă aceste simptome trebuie să ajungă urgent la spital. 

Aceste semne le-a avut și Adrian, un tânăr de 27 de ani care în urmă cu doi ani a suferit un accident vascular cerebral. Din fericire, acum este recuperat complet, pentru că a ajuns la timp la urgențe.

„S-a întâmplat destul de rapid. Mă spălam pe mâini și în 10 secunde partea dreaptă a corpului a fost paralizată și m-am prăbușit ușor pe podea, moment în care mi-am dat seama că e ceva în neregulă și am strigat la prietenii mei, care au venit destul de rapid. Timpul a fost super important.”, a povestit Adrian pentru postul de televiziune citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel