EXCLUSIV  Care-i realitatea cu roboții care operează. Dr Teodor Buliga de la Sanador: Doctorii nu stau să mănânce o prăjitură!

Spitalul Clinic Sanador a deschis, în 2020, Centrul de chirurgie robotică, având în dotare un robot Da Vinci Xi, de ultimă generație. Dr Teodor Buliga a explicat cum funcționează acesta. 

Dr Teodor Buliga, medic primar în Chirurgie generală și Chirurgie oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanador din Capitală, a oferit un interviu pentru DC News și DC Medical, în cadrul căruia a venit cu explicații importante despre robotul Da Vinci Xi: „Toată lumea a întrebat... robotul e un fel de mașinărie, tu stai, mănânci o prăjitură și îi comanzi. Nu. E departe de această viziune. Practic, chirurgul operează prin intermediul unei console. Privește într-un ecran tridimensional. Ecranul respectiv primește direct imaginea de la o sursă care vede organul din două puncte diferite și reconstituie o imagine 3D a acelui organ.”

Sanador

„Diferă foarte mult față de chirurgia laparascopică”, a continuat Teodor Buliga. „Și în cea laparoscopică s-a încercat, la un moment dat, filmarea 3D, dar nu are deloc aceleași caracteristici, tehnic vorbind, rezoluție, mărire și așa mai departe, față de chirurgia robotică”, a subliniat acesta.

Ulterior, a adăugat: „În momentul în care chirurgul se instalează la această consulă, care este un fel de pupitru, el folosește mâinile pentru a transmite mișcări de mare finețe acestui dispozitiv care lucrează practic pentru tine. Mișcările sunt foarte bine coordonate. Nu înseamnă că am greșit și blochez ceva. Acest dispozitiv are extraordinara posibilitate de a-mi limita mișcările la anumiți pași. Într-un fel, mă păzește să nu greșesc, dacă pot spune așa”, a precizat Teodor Buliga în cadrul interviului acordat DC News și DC Medical.

Dr Teodor Buliga: Chirurgia robotică și afecțiunile în care este recomandată. Interviurile DC News și DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel