Care este singurul metal prețios al cărui preț a crescut în 2013

Metale prețioase
Metale prețioase

Prețurile metalelor prețioase au scăzut în primul semestru din 2013. Singurul metal prețios care a înregistrat în 2013 o creştere de preţ, existând şanse de a termina anul pe plus, este paladiul, potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj Noble Securities.

"După ce mult timp a fost Cenuşăreasa metalelor preţioase, paladiul este singurul din această categorie care a înregistrat, până acum, în 2013, o creştere de preţ şi - cel puţin deocamdată - pare a avea şanse de a termina anul pe plus. La polul opus, preţul aurului pare a se îndrepta spre prima scădere anuală din ultimii 13 ani. La rândul său, argintul a ajuns la minimul ultimilor trei ani, iar platina a trecut, în iunie, prin minimul ultimilor patru ani", susține Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala România, citat de Agerpres.

Toate metalele preţioase au încheiat primul semestru din 2013 în scădere, dar prin creşterea consistentă din iulie şi august, paladiul a fost singurul care a reuşit, până în prezent, să recupereze terenul pierdut. Astfel, după primele șase luni ale anului, aurul se depreciase cu circa 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%.

Semne de revenire în iulie și august

În iulie, aurul a crescut cu circa 7%, argintul cu 1,3%, platina cu aproximativ 6,7%, iar paladiul cu aproape 10%. În prima decadă a lunii august, cu excepţia aurului, care a înregistrat o scădere nesemnificativă, metalele preţioase şi-au continuat aprecierea.

De la începutul anului curent şi până la finalul şedinţei de tranzacţionare din 9 august, paladiul s-a apreciat cu circa 5,7%, în timp ce, în acelaşi interval de timp, preţul aurului a scăzut cu aproximativ 21,5%, al argintului cu circa 32%, iar platina s-a depreciat cu aproximativ 2,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel