Care este IQ-ul câinelui tău? Cele 5 teste care îți arată cât de inteligent este patrupedul

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată cum poți afla cât de deștept este câinele tău!

Câinii, recunoscuți ca cei mai buni prieteni ai omului, nu sunt doar animale de companie loiale, ci și animale extrem de inteligente, dotate cu abilități extraordinare. Dacă te-ai întrebat vreodată cât de deștept este câinele tău, acest test elaborat de celebrul cercetător și sociolog Stanley Coren, Ph.D., FRSC, autorul cărții "Intelligence of Dogs", îți poate oferi răspunsul. 

Pentru a efectua testul ai nevoie de câteva obiecte simple, cum ar fi recompense, un prosop sau o pătură, trei pahare sau recipiente de plastic, carton, un cronometru și o doză de creativitate. Este important să înțelegem că inteligența câinilor poate fi exprimată în diferite forme, precum inteligență vizuală, auditivă sau tactilă.

TESTUL 1: TESTUL PROSOAPELOR

Lasă câinele să adulmece prosopul sau pătura până când acesta se va familiariza cu obiectul. Odată ce vezi că s-a acomodat, acoperă-i capul cu bucata de material, iar animalul trebuie să găsească o modalitate de a se elibera. 

Punctaj: Oferă-i câinelui tău trei puncte dacă își dă seama cum să se elibereze în mai puțin de 15 secunde, două puncte dacă durează 15 secunde și un punct dacă durează peste 15 secunde. 

TESTUL 2: TESTUL RECOMPENSEI ASCUNSE

Pune o mică recompensă pe podea și pune prosopul peste. Apoi pur și simplu porniți cronometrul și vedeți în cât timp o va descoperi.

Punctaj: Oferă-i câinelui tău trei puncte dacă își dă seama cum să se elibereze în mai puțin de 15 secunde, două puncte dacă durează între 15 și 60 de secunde și un punct dacă durează peste 60 de secunde. 

TESTUL 3: PAHARUL

Pune două sau trei pahare goale, cu susul în jos, în linie dreaptă. Așează o recompensă sub unul dintre recipiente, apoi distrage-i atenția pentru câteva secunde, înainte de a-l lăsa să caute. 

Punctaj: Oferă-i câinelui tău trei puncte dacă merge direct la recipientul cu recompensa, două puncte dacă verifică un recipient gol înainte de a-l găsi pe cel bun și un punct dacă verifică ambele recipiente greșite înainte de a localiza recompensa. 

TESTUL 4: REZOLVAREA PROBLEMELOR

Sub o piesă de mobilier pune o recompensă. Asigură-te că laba animalului poate încăpea în spațiul dintre podea și mobilă. Această probă va testa raționamentul și abilitățile de rezolvare a problemelor. 

Punctaj: Oferă-i câinelui tău trei puncte dacă îi ia mai puțin de un minut să ajungă la recompensă folosindu-și doar laba, două puncte dacă încearcă să încadreze capul sau își folosește nasul și un punct dacă renunță complet. 

TESTUL 5: RECOMPENSA DE DINCOLO DE "ZID"

Aici necesită să te folosești de creativitate. Fă un perete de carton și fă-i o gaură destul de încăpătoare, mult mai înaltă decât câinele tău, dar asigură-te că ai un spațiu gol în lateral pe unde poate să treacă. Arată-i patrupedului o recompensă timp de un minut și apoi așteaptă. 

Punctaj: Oferă-i câinelui tău trei puncte dacă îi ia 30 de secunde (sau mai puțin) pentru a-și da seama că trebuie să ocolească bariera pentru a primi recompensa, două puncte dacă îi ia mai mult de 30 de secunde și un punct dacă încearcă să se cațăre pe gaură său să distrugă peretele de carton.  

REZULTATE

13 - 15 puncte: Câinele tău este un geniu.

9 - 12 puncte: Câinele tău nu este chiar un Einstein, dar este totuși destul de inteligent. 

5 - 8 puncte: Câinele tău nu va ajunge la Harvard, dar are potențial. 

1 - 4 puncte: Câinele tu ar putea avea nevoie de ajutor să înțeleagă cu funcționează lucrurile. Din fericire, nu e nevoie de creier pentru a primi afecțiune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel