Caramitru: Lumea are nervi când zic că se fac bani în România. Distracția va fi peste 8 ani când orice srilankez sau nepalez venit în România o să câștige mai mult decât românii din diaspora

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Economistul Andrei Caramitru a făcut o previziune despre muncitorii care vin în România să muncească.

„Hehe. Lumea are nervi când zic că se fac bani în România. E ok. Distracția nu e însă acum. Va fi peste vreo 8 ani când orice srilankez sau nepalez venit în România o să câștige mai mult, în EUR, hard cash, decât imensa majoritate a celor din diaspora noastră din Italia și Spania. Se va întampla fix așa. Și atunci va fi toată chestiunea chiar hilară. Așteptați un pic și veți vedea. 8 ani”, este de părere Andrei Caramitru.

Ce spun studiile

Muncitorii din sudul și sud-estul Asiei vor să lucreze în România, sunt tineri, jumătate dintre ei învață limba română, iar unul din trei și-ar dori să rămână mai mult timp în țară, potrivit studiului “Muncitorii din Asia – soluție pentru deficitul de forță de muncă din România”, realizat de Platforma de Migrație EWL și Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia.

Studiul arată că trei sferturi dintre muncitorii din sudul și sud-estul Asiei care lucrează în România sunt bărbați. O proporție semnificativă a respondenților provine din India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) și Nepal (14%).

Potrivit studiului, majoritatea cetățenilor asiatici care lucrează în România sunt tineri. Vârsta medie a acestora este de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane între 26 și 35 de ani.

Cetățenii asiatici care lucrează în România se regăsesc în principal în sectoarele legate de construcții (39%), servicii (14%) şi logistică şi transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Aceștia sunt angajați ca muncitori în producție (57%) și în sectorul serviciilor (22%). După ce au ajuns în România, mulți au continuat să lucreze în aceeași profesie ca în țara lor de origine.

“Cu sprijinul potrivit din partea instituțiilor guvernamentale și al societății, ei se vor adapta pe termen lung la piața muncii din România. Acest lucru va avea un efect foarte pozitiv asupra dezvoltării economice a României”, a declarat Michalina Sielewicz, Director Dezvoltare Internațională la Platforma de Migrație EWL.

Angajații care provin din țări asiatice sunt mulțumiți de condițiile de angajare din România

Cercetările arată că angajații care provin din țări asiatice sunt mulțumiți de condițiile de angajare din România. Mai mult de jumătate dintre ei (53%) intenționează să recomande rudelor și prietenilor să lucreze în această țară. Unul din trei respondenți ar dori să rămână în România cel puțin 2 ani și 7% plănuiesc să se stabilească definitiv în țară.

Aproape 28% dintre respondenți arată că bariera lingvistică este una dintre cele mai mari provocări și 40% recunosc că pot vorbi limba română cel puțin la nivel comunicativ de bază. Deloc surprinzător, 52% dintre respondenți au început deja să învețe limba română, în timp ce un sfert dintre ei au spus că se vor înscrie la un curs de limbă în viitorul apropiat.

“Sperăm ca rezultatele acestui studiu să ajute la o mai bună înțelegere a situației și să fie benefice pentru angajatorii români. Rapoartele și analizele EWL au ca rezultat cele mai bune practici în domeniul ocupării forței de muncă, definesc standarde contemporane și modalități de implementare a acestora de către angajatori și autorități”, spune Michalina Sielewicz.

Studiul a fost realizat în urma analizării rezultatelor cercetării sociologice “Muncitori din Asia – soluție pentru deficitul forței de muncă din România”, care a fost efectuat în perioada 12-23 septembrie 2022 la București, Craiova și Cluj-Napoca de către Platforma de Migrație EWL și Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varșovia. Au fost chestionați 400 de cetățeni din țările din sudul și sud-estul Asiei care și-au găsit un loc de muncă în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel