EXCLUSIV  Când vor cumpăra românii asigurări ca în alte ţări. Călin Rangu: Prima dată, trebuie să se întâmple asta

Florin Răvdan / 05 aug 2019 / 12:36 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Călin Rangu, preşedintele Institului de Studii Financiare, a explicat în exclusivitate pentru DC News când vor putea românii să cumpere asigurări la nivelul celorlalte ţări europene. 

"Noi avem o piaţă a asigurărilor obligatorii, din păcate. La noi este un deficit al educaţiei financiare, astfel că oamenii se vor orienta către mai multe produse de asigurări când vor înţelege importanţa lor. Asigurările de sănătate cresc, totuşi, cu 20 la sută în fiecare an, semn că lumea a început să înţeleagă beneficiile. Ponderea prea mare a asigurărilor obligatorii, RCA şi a asigurărilor de locuinţe, unde oricum nu e o pondere mare, trage în jos. Produsul RCA este un produs social, iar preţurile trebuie să fie mici. E un cerc vicios din care se iese greu, deoarece cheltuielile sunt mari, firmele nu mai plătesc, clienţii sunt supăraţi", a explicat Călin Rangu. 

De ce este nevoie pentru alinierea cu ţările europene

 

"Probabil se va ieşi din acest cerc când educaţia financiară va creşte, dar vor creşte şi salariile. Ca să îţi permiţi asigurările din Austria, spre exemplu, unde se plătesc 1500 de euro pe an, sau Elveţia, unde nivelul e de 4000 de euro pe an, e nevoie de o creştere salarială. La noi, momentan se plăteşte cam 100 de euro pe an", a mai spus preşedintele ISF. 


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26