”Când vedeți pe cineva că strănută și n-are mască, sunați la 112” - nou FAKE NEWS viral. Care e explicația

Să nu lăsăm o excepție să strice un fake news. Așa pare că a funcționat o nouă știre ruptă din context astăzi. ”Când vedeți pe cineva că strănută și n-are mască, sunați la 112” este declarația care a făcut înconjurul Internetului. Care e explicația? 

Discuția a fost astfel: 

Buhnici: Dacă vedem pe cineva care nu respectă aceste măsuri, dacă vedem, lângă noi, pe cineva, în metrou fără mască strănutând? Poate face o glumă proastă sau poate chiar este infectat. Ce facem în momentul ăla, ce ar trebui să se întâmple? 

Vela: În momentul ăla sunați la 112. Să zicem: e în metou, la toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine, dau un exemplu, puteți suna la 112 instant. 

Buhnici: Deci dacă intră la metrou fără mască, îl dăm afară din metrou, nu? 

Vela: Nu, respectivul dacă nu are mască și și strănută poate avea doar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună-știință, a și strănutat, n-a avut nici mască. 

Marcel Vela a intervenit la Digi24, unde a oferit următoarele explicații: 

”Site-ul care a preluat declarația mea din interviul respectiv a trunchiat-o într-un mod incorect, de pe acel site au luat și televiziunile declarația. Eu vă citesc întrebarea, ca să vă dați seama: ”Dacă vedem pe cineva lângă noi în metrou fără mască și strănutând, poate face o glumă proastă sau poate fi infectat, ce facem în acel moment?”. Deci era vorba de unul fără mască, infectat și ce facem în acel moment. Discutând mai devreme că la gurile de metrou se vor verifica toți pasagerii și toți vor trebui să aibă mască, în metrou, presupunând în vagonul de la metrou, unul dintre indivizii care vrea să facă acest rău își dă jos masca și e și infectat. Eu răspund: ”În momentul acela sunați la 112, la toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine, putem suna la 112 instant- adică dacă omul și-a dat masca jos intenționat. Dacă nu are mască și strănută, poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună-știință”. Era discuția despre un infectat care intră în metrou și-și dă jos masca. Nu e un răspuns general pentru toți care nu au mască să aibă dosare penale.” a spus Marcel Vela la Digi24. 

Prin urmare, nu orice român fără mască ajunge să aibă dosar penal, nu trebuie să sunați la 112 cum vedeți pe cineva fără mască în mijloacele de transport sau în spații închise, discuția fiind despre situația periculoasă în care o persoană posibil infectată sau un teribilist face glume proaste și strănută spre alți pasageri. Era un exemplu clar, ușor stângaci, din care s-a extras o afirmație, o parte din întrebare, o parte din răspuns, fără a fi contextualizate și astfel s-a format o știre ce poate induce în eroare opinia publică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel