Secretar de stat în guvernul Tăriceanu: în ce condiții se întoarce fostul premier în PNL

Scena politică românească va fi reconfigurată după euroalegerile din 25 mai, testul electoral care deschide de facto lupta pentru funcția de șef al statului. Apele se vor limpezi, într-un fel sau altul, și în interiorul partidelor politice. PDL dă prima bătălie electorală după ruperea de Băsescu, PMP își dovedește insignifianța dacă ea mai puțin de 5%, iar unitatea PNL-ului poate fi zdruncinată de un procent mai mic de 20%. Un astfel de scenariu în ceea ce-i privește pe liberali poate avea două efecte, crede sociologul Alfred Bulai: o parte din partid se rupe și se alătură proiectului Călin Popescu Tăriceanu sau, mai rău pentru actualul șef al partidului, Crin Antonescu va fi debarcat și înlocuit cu Tăriceanu.

Alfred Bulai, care a lucrat ca secretar de stat în perioada guvernului Tăriceanu, conducând Agenția pentru Strategii Guvernamentale, spune că fostul premier liberal este un candidat cu șanse bune la alegerile prezidențiale. Bulai a explicat pentru DC News că atragerea de circa 15 parlamentari liberali de către Tăriceanu ar fi un început bun pentru fostul președinte al PNL, dar că toate calculele se fac în funcție de alegerile europarlamentare.

PNL a obținut un scor 14,52% la alegerile europarlamentare din 2009, procent care s-a tradus în 5 scaune la Strasbourg. Dacă PNL va obține la scrutinul din 25 mai un rezultat mai apropiat de procentul de anul trecut decât de cel de 25% pe care și l-au propus pentru anul acesta, PNL rămâne cu puține șanse să dea președintele României.

Bulai spune că un scor prost pentru PNL îl ajută pe Tăriceanu și poate fi catastrofal pentru Crin Antonescu. Fostul premier Tăriceanu este încrezător că un număr serios de liberali se vor aduna în jurul proiectului său. Tăriceanu caută să atragă nemulțumiții, de tipul Sorin Ilieșiu. Demersul i-ar fi înlesnit de un procent de sub 20% luat de partidul lui Antonescu la europarlamentare.

Alfred Bulai mai spune, prezumând că PNL ia sub 20% la europarlamentare, că mai există un scenariu fezabil: Tăriceanu să se întoarcă în PNL, dar nu din postura de fiu risipitor, ci de lider care să preia frâiele partidului. Revenirea lui Tăriceanu se poate produce pe fondul unei revolte împotriva lui Crin Antonescu, care va fi îndepărtat de la șefia formațiunii din Bld. Aviatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel