Când intrăm în zona euro. Băsescu anunță data

Traian Băsescu susține că varianta trei din cele cinci prezentate de președintele CE, Jean-Claude Juncker, este cea mai potrivită pentru țara noastră și că România ar trebui să anunțe, ca dată de intrare, în zona euro 1 ianuarie 2019.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, prezent duminică seara la postul de televiziune România TV, a susținut că în opinia sa, România ar trebui să aleagă scenariul trei avansat de președintele CE, Jean-Claude Juncker, în discursul acestuia despre viitorul Uniunii, potrivit căruia „cei care doresc mai mult realizează mai mult”.

Astfel, Băsescu crede că România ar trebui să anunțe la summit-ul de la Roma din 25 martie că va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2019.

„Să ai un singur ministru de Externe, să ai un Guvern cu decizie pentru toate țările, să ai salariu unic, să ai impozite unice, deci ăsta e viitorul la care trebuie să visăm”, a declarat Traian Băsescu.

[citeste si]

Pe de altă parte, Basescu a lansat ironii la adresa clasei politice: „De ce ne facem că nu știm că e în mâna noastră dacă intrăm în nucleul dur, în zona euro, sau rămânem în afară, la periferie. De ce acest criteriu ? Pentru că, spre exemplu, de multe ori, statele euro sunt blocate de poziția statelor non-euro, Polonia, România, care au număr mare de voturi, și toți ceilalți, care vin după noi. Sunt 12 state non-euro, se așează în spatele Poloniei și României și blochează evoluții. Ori statele euro spun: aveți obligația în Tratat să intrați în zona euro. De ce nu cereți să intrați, de ce nu îndepliniți criteriile de la Maastrticht? Uite, România le-ar îndeplini. Cu bugetul de anul acesta ieșim din criterii prin grija domnului Dragnea și a domnului Grindeanu. Oare de ce nu ne propunem să ne respectăm termenul stabilit în timpul meu, la 1 ianuarie 2019 să fim în zona euro?”, a declarat Băsescu.

„Eu dacă aș fi, primul lucru pe care l-aș face, acum, la Roma, (…) aș anunța că România optează pentru scenariul trei și că va intra în zona euro la 1 ianuarie 2019. Deci, a te atârna de naționalismul băieților de la Vișegrad este o mare greșeală”, a mai declarat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel