Când ajunge EURO la 5 LEI. Adrian Măniuțiu: Presiune fantastică. Văd un PERICOL

Adrian Măniuțiu a vorbit despre devalorizarea continuă a leului în raport cu principalele monede, în special cu euro.  

”Presiune fantastică pe leu”

”În momentul în care începem să ne punem bani deoparte în euro, punem o presiune fantastică pe leu. Sumele sunt mici, dar înmulțite cu milioane și repetate luni și săptămâni, cumulat, pun o presiune fantastică pe leu” a afirmat Adrian Măniuțiu, la Antena 1, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”. 

Cum punem presiune pe leu, prin importarea și cumpărarea de produse de import

Adrian Măniuțiu a subliniat că ”producem mult prea puțin și, importând, statul, la un nivel mult mai mare, e nevoit să vândă lei, adică să-i scoată în piață, îi devalorizează astfel, pentru că inundă piața cu lei și cumpără, în schimb euro. Se întâmplă când importăm.” În plus, el a subliniat: ”Fiecare bun pe care-l cumpărăm de la supermarket și care nu vine din România pune, de asemenea, o presiune pe leu, pentru că el trebuie plătit într-o altă valută. Trebuie vânduți leii și asta face moneda națională să fie mai slabă”. 

Circul, o presiune în plus pe leu

În același timp, Adrian Măniuțiu a mai atras atenția asupra unui alt factor care pune presiune pe moneda națională: circul. ”Nu s-a schimbat nimic de la Caragiale încoace, ne place foarte mult circul și circul adaugă sarea și piperul, dar și un risc politic suplimentar, care pune din nou presiune pe monedă și face ca leul să fie slab.” Această situație duce și la decizia investitorilor de a nu investi în România.

Salvarea: trecerea la euro

Adrian Măniuțiu precizează că ”dacă muncim mai mult, dacă suntem mai productivi, dacă punem o presiune constructivă și pe factorul politic, cred că putem intra mai repede în zona euro. (...) Trecerea în euro ne va feri de riscul valutar”. El avertizează: ”Văd un pericol de 4,9 lei până spre finalul anului, dar asta depinde de cum ne mișcăm din punct de vedere financiar, dacă intrăm sau nu în lockdown”. 

El spune că trebuie să muncim pe melodia ”pieței unice” pentru ca leul să înceteze să scadă, adăugând că dacă nu încercăm să ajungem la zona euro, vom discuta și despre un euro care va ajunge la 5 lei, ceea ce vine la pachet cu creșteri de rate, facturi, prețuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel