Cancerul pulmonar, depistat în stadiu incipient la investigaţii pentru Covid-19

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Dr. Alin Burlacu a vorbit la DCMedical vorbit despre ”screeningul” de care au beneficiat pacienții, în perioada pandemiei, ca urmare a infectării cu Covid.

Dacă pentru unii pacienți perioada pandemiei a fost considerată una în care accesul la sistemul de sănătate a fost mult restricționat, pentru alții infectarea cu Covid a însemnat descoperirea unor leziuni pulmonare, ce în mod normal nici nu s-ar fi observat.

De altfel, medicul Alin Burlacu a explicat, în exclusivitate, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical, că tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani se poate considera cu ușurință un ”screening” pentru bolile pulmonare.

”În ceea ce privesc cazurile diagnostice într-un stadiu incipient, în ciuda faptului că pandemia a avut totuși o umbră asupra evoluției sanitare în toată lumea, în ceea ce privește chirurgia toracică să știți că a fost un fel de screening pentru noi, foarte mulți pacienți care au fost diagnosticați cu infecție cu SARS-CoV-2 au fost investigați pulmonar, mai mult decât ar fi fost normal, radiografie pulmonară, tomografie computerizată torace nativ și au fost diagnosticați cu leziuni pulmonare în stadiu absolut incipient.

Am avut în ultimii doi ani de zile  cazuri în stadiile 1, 1A1,1A2, foarte multe în comparație cu anii precedenți. Pentru noi, dar și pentru pacienții noștri, această pandemie a fost un lucru facil. Nu cred să existe o altă legătură între infecția cu SARS-CoV-2 și apariția acestor leziuni pur incidental”, a declarat, în exclusivitate, dr. Alin Burlacu, medic în Institutul Oncologic.

Depistarea precoce, un plus valoare în tratarea afecțiunilor pulmonare

”Descoperirea într-un stadiu atât de precoce a acestor cancere, schimbă cu ceva atitudinea chirurgului, îl face să facă alt tip de operație, alt tip de abord”, a întrebat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

”Sigur, acest stadiu permite un tratament chirurgical, în primul rând un abord minim invaziv, în al doilea rând, permite o rezecție sublobară, adică o conservare a parenchimului pulmonar, a plămânului, și rezecția strict a regiunii segmentare care conține nodulul, bine-înțeles la care se asociază rezecția ganglionului. Este dovedit statistic că nu există o inferioritate a rezecțiilor sublobare în aceste cazuri bine selecționate, în stadii incipiente, operații cu așa-zisul gold standard pentru lobectomie în cancerul bronhopulmonar. Și atunci pacientul are o recuperare mult mai bună, un rezultat pe termen lung foarte bun și în tot managementul terapeutic, chirurgia poate fi singură, urmată de o monitorizare atentă.

Dacă până acum, la cancerele în stadii 1A3, respectiv 2 și mai sus, chirurgia trebuie obligatoriu combinată cu chimioterapie, imunoterapie sau radioterapie, în funcție de afectarea ganglionară, în aceste stadii incipiente, această chirurgie poate ocupa un singur loc”, a mai spus dr. Burlacu.

Imunoterapia și chirurgia, rezultate surprinzătoare în cancerul bronho-pulmonar

Întrebat care sunt criteriile în funcție de care se aplică tratamentele oncologice moderne, dr. Burlacu a subliniat că ”în ceea ce privește imunoterapia, este foarte important, în momentul de față, în România, decontarea și deocamdată imunoterapia în cancerul bronho-pulmonar nu pot să spun că se bucură de o decontare largă legată de toate stadiile de boală. În schimb, pacienți noștri, fiind într-un centru oncologic important, beneficiază de acces la acest tratament prin prisma studiilor clinice. Vă spun că asocierea chirurgie-imunoterapie a avut rezultate excepționale.

Citeşte mai mult pe DCMedical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel