Cancerul pulmonar: A fost descoperit un mod de a prezice apariția cu un an mai devreme

Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels
Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels

Cancerul pulmonar este una dintre principalele cauze de deces în țările industrializate. Acum, un nou sistem de inteligență artificială, dezvoltat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și Massachusetts General Hospital (MGH), ar putea revoluționa în curând diagnosticarea cancerului pulmonar.

Tehnologia se numește ”Sybil”, după Sibila oracolului grec, și este capabil să analizeze scanările CT pulmonare până la detalii infinitezimale, atât de mult încât poate  prevedea zonele în care se va forma o tumoare într-un interval de unu, trei, sau chiar cinci ani.

”Ochiul liber nu poate vedea totul”, a spus dr. Lecia Sequist, medic oncolog și director de program al Clinicii de diagnosticare și depistare precoce a cancerului de la Spitalul General din Massachusetts.” IA pe care am dezvoltat-o ​​este capabilă să privească scanarea într-un mod complet diferit decât o face un radiolog.”

Algoritmul are o fiabilitate de 94%

Instrumentul nu a fost încă aprobat de Food and Drug Administration, dar s-a demonstrat experimental că prezice, cu o precizie de 86 până la 94%, dacă o persoană va dezvolta cancer pulmonar într-un an, potrivit Today.

Sybil ar putea fi esențială pentru screening-ul pentru această malignitate, deoarece analizează datele imaginilor CT fără asistența unui radiolog. În prezent sunt în curs de desfășurare studii care ar putea duce la aprobarea Sybil în diagnosticul precoce al cancerului pulmonar.

Importanța unui diagnostic precoce

Dacă cancerul pulmonar este detectat devreme, rezultatul pe termen lung este semnificativ mai bun. Pacienții diagnosticați cu cancer în stadiul I au o rată de supraviețuire la 5 ani aproape de 70%; în cazul cancerelor de stadiul III, rata de supraviețuire la 5 ani scade sub 10%.

Cu toate acestea, diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar este extrem de dificilă.

”Din moment ce plămânii nu pot fi văzuți sau simțiți, singura modalitate de a-i detecta precoce este printr-o scanare CT iar atunci când apar primele simptome, inclusiv tuse persistentă sau dificultăți de respirație, cancerul este de obicei avansat și mai dificil de tratat”, a spus dr. Kim Sandler, profesor asociat de radiologie la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel