Cancerul ovarian, rată de supravieţuire de până la 94%. Care sunt simptomele care ar trebui să le trimită pe femei la doctor

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Femeile ar avea o șansă de vindecare de 94% dacă descoperă cancerul ovarian în primul stadiu. Iată explicația specialiștilor. 

Cancerul ovarian poate avea o supravieţuire de până la 94% dacă este depistat în primul stadiu, dar de cele mai multe ori este depistat târziu, fapt care reduce drastic şansele de supravieţuire, susține Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Spre deosebire de alte tipuri de cancere la femei, pentru care s-au dezvoltat programe de screening şi diagnosticare precoce, aşa cum este cancerul de sân şi cel de col uterin, pentru cancerul ovarian nu se poate face o astfel de detectare timpurie şi multe cazuri sunt diagnosticate târziu.

Cea mai ridicată rată a mortalității



Cancerul ovarian are cea mai ridicată rată a mortalităţii dintre toate cancerele ginecologice, de aceea, cunoaşterea simptomelor este extrem de importantă şi poate salva vieţi.

Pe 12 mai, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian.

În România, anul trecut, 1.909 de femei au fost diagnosticate cu cancer ovarian şi 1.121 au murit din cauza acestei boli.

Cancerul ovarian nu este un diagnostic singular, ci mai degrabă este un termen umbrelă pentru mai mult de 30 de tipuri de cancer care afectează ovarele, trompele uterine şi cavitatea peritoneală.

Cele mai frecvente simptome sunt:

- Balonare persistentă: abdomenul rămâne crescut în dimensiune câteva zile;

- Probleme de alimentaţie - senzaţia de saţietate se instalează rapid;

- Durere - în zonele pelvine sau abdominale;

- Urinări frecvente şi urgente;

- Oboseală extremă/persistentă;

- Scădere sau creştere inexplicabilă în greutate;

- Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei.

Prezența din timp la medic



"Dacă aveţi aceste simptome, adresaţi-vă de urgenţă medicului de familie sau medicului ginecolog. Lăsaţi deoparte teama de un diagnostic aşa grav. Cancerul ovarian depistat în primul stadiu poate avea o rată de supravieţuire de 94%. În stadiul IV, rata de supravieţuire este de doar 17%. Cel mai bine este să vă prezentaţi din timp la medic", spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Diagnosticul de cancer ovarian se pune în urma unor investigaţii combinate: control ginecologic, ecografie transvaginală sau pelvină, test de sânge CA-125, uneori PET-CT şi biopsia. Este important de ştiut ca testul Babeş Papanicolau (PAP) nu are niciun rol în diagnosticul cancerului ovarian.

Mutaţiile genetice, un rol important



Mutaţiile genetice joacă un rol important în apariţia acestui tip de cancer, între 10% şi 15% din cazurile de cancer ovarian având mutaţii ale genelor BRCA1 sau BRCA2. Identificarea acestora permite evaluarea prognosticului şi luarea unor decizii terapeutice de către medicii oncologi, astfel încât pacientele să beneficieze de o terapie personalizată, adaptată la tipul de cancer de care suferă, pe baza analizei genetice.

Cancerul ereditar reprezintă un mod de transmitere a informaţiilor genetice. În situaţia în care un membru al familiei este diagnosticat cu cancer ovarian sau de sân şi este identificată o mutaţie, există un risc crescut ca aceasta să se transmită ereditar.

Pentru astfel de cazuri există paneluri multigenice (teste de identificare a mutaţiilor) recomandate de ghidurile internaţionale care oferă informaţii complete şi fiabile pacienţilor şi familiilor acestora.

Studiu recent



"Coaliţia mondială pentru cancerul ovarian" a făcut recent un studiu la nivel internaţional pe 1.500 de femei care trăiesc cu cancer ovarian şi a constatat că 9 din 10 femei au avut mai multe simptome înainte de diagnostic, dar, în acelaşi timp, 2 femei din 3 nu auziseră de cancer ovarian sau nu ştiau nimic despre el înainte de diagnosticare.

Înţelegerea simptomelor şi prezentarea din timp la medic poate salva vieţi în cancerul ovarian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel