EXCLUSIV  Cancerele care se previn prin vaccinare. Alexandru Rafila: Există două forme prevenibile

Facebook Alexandru Rafila
Facebook Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, vineri, la DC News, despre vaccinurile care pot preveni cancerul.

„Există două forme de cancer prevenibile prin vaccinare. E vorba de cancerul de col uterin, prevenibil prin vaccinare în integralitate pentru că corelația între infectările cu virusurile papiloma și cancer este de 100%. Cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer din zona genitală sau cancerul orofaringian se leagă de infecția cu aceste virusuri papiloma, deci e clar că vaccinarea aici previne cancerul, desigur indirect.”

„Mai avem și hepatita B care se soldează, în circa 5% din cazurile persoanelor infectate, cu cronicizarea bolii și cu riscul de carcinom hepato celular. Deci chiar avem două vaccinuri la îndemână, poate că în viitorul nu foarte îndepărtat vom avea mai multe și cred că prevenția prin vaccinare, prevenția evoluției către leziuni cu un caracter de periculozitate prin screening, fie că ne referim la cancerul de col uterin, la cancerul mamar sau la cancerul colorectal este esențială pentru reducerea impactului acestor tipuri de cancer.”

„Pe de altă parte, coordonarea și implicarea cu medicii de familie cred că este de asemenea esențială în depistarea precoce a cancerului și pentru trimiterea la evaluare și tratament.”, a fost comentariul ministrului Sănătății.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, eveniment organizat de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel