Camera Deputaţilor, regulament nou. USR, contestație CCR

Dan Barna, USR
Dan Barna, USR

Uniunea Salvaţi România (USR) anunţă că a depus o contestaţie la Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la noul regulament al Camerei, care prevede sancţionarea deputaţilor indisciplinaţi inclusiv prin suspendarea temporară a participării acestora la o parte sau la toate activităţile forului legislativ pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare.

Conform unui comunicat transmis de USR, schimbarea regulamentului, propusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea, "încalcă Constituţia României şi reprezintă un regres" pentru un stat democratic.

Dreptul deputaţilor USR din Parlament "este dat de cetăţeni, şi nu de parlamentarii PSD", se mai arată în comunicat. În expunerea de motive formulată de USR se arată că textul, pe baza căruia a fost instituită sancţiunea, contravine prevederilor cuprinse în art. 1 alin. (3) şi (5), art. 2 alin. (1), art. 61 alin. (1) teza I, art. 69 alin. (1) şi în art. 70 din Legea fundamentală, "care configurează regimul mandatului parlamentar în concordanţă cu exigenţele statului de drept".

USR menţionează că potrivit Constituţiei, deputaţii au dreptul de a depune moţiuni, de a semna moţiuni, de a semna iniţiative legislative, de a avea activitate în comisii. Reprezentanţii formaţiunii apreciază că este "absurd să se îngrădească drepturile şi activitatea parlamentarilor USR", deoarece în acest fel se creează un "precedent periculos".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel