Camera Deputaților a aprobat dezbaterea în regim de urgență a Proiectului de Lege 5G. Comisiile au la dispoziție 7 zile pentru amendamente

Camera Deputaților a aprobat dezbaterea în regim de urgență a Proiectului de Lege 5G
Camera Deputaților a aprobat dezbaterea în regim de urgență a Proiectului de Lege 5G

Pe data de 21 aprilie Camera Deputaților a aprobat dezbaterea în procedură de urgență a Proiectului de Lege referitor la infrastructurile informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.

Termenul prevăzut pentru depunerea amendamentelor este 04 mai, iar termenul de depunere al raportului a fost stabilit pentru 13 mai. Aceasta înseamnă că există aproximativ 7 zile lucrătoare în care să se poată aduce toate modificările necesare la proiectul de lege, iar acest termen este mult prea scurt pentru ca autoritățile relevante să analizeze și implementeze recomandările emise prin UE Toolbox, care să reflecte cerințele industriei. Cu atât mai mult cu cât din august 2020 și până în prezent, forma proiectului de lege nu a fost modificată conform recomandărilor oferite de Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, operatori și asociațiile din industrie. În acest moment, proiectul conține numeroase neclarități care pot afecta serios industria locală de telecomunicații, iar reprezentanții telecom s-au declarat nemulțumiți de forma actuală a documentului.

Impactul proiectului de lege 5G ar putea fi uriaș pentru economia națională și pentru piața locală de telecomunicații. Din acest punct de vedere, reprezentanții industriei și-au exprimat dezacordul legat de accelerarea procesului legislativ în ceea ce privește acest proiect. Cătălin Buliga, directorul de tehnologie Vodafone a avertizat că deciziile luate în acest an pot duce „efectiv“ la „dărâmarea“ industriei, dacă acestea nu sunt evaluate cu atenţie. În aceeași ordine de idei, Valentin Popoviciu, vicepreședinte Digi, și-a exprimat îngrijorarea legat de o posibilă înlocuire a echipamentelor existente și neclaritățile despre cine va suporta aceste schimbări. Orange și Telekom au declarat, de asemenea, că este nevoie de mai multă claritate. Mesajul comun pe care operatorii l-au transmis către Palatul Victoria este următorul: „Explicaţi ce faceţi, clarificaţi zonele gri din legislaţia 5G, altfel blocaţi dezvoltarea. Ne e teamă că se dărâmă efectiv tot ce s-a construit în 20 de ani. Cine suportă costurile eliminării unui furnizor?“.

În 2019, Orange, Vodafone și RCS&RDS au lansat rețele comerciale 5G folosind și echipamente Huawei, care reprezintă upgrade-uri la echipamentele 4G existente. Eliminarea unuia dintre acești producători activi din România va avea impact și în rețelele 2G, 3G și 4G. Mai mult decât atât, conform analizei impactului Proiectului de Lege, dacă acesta va intra în vigoare, iar companiile chineze vor fi excluse, operatorii și consumatorii români vor suferi pierderi economice de 9,35 miliarde de euro, iar rețeaua operatorilor de telefonie mobilă va fi instabilă cel puțin timp de 2-3 ani.

Așadar, în continuare Proiectul de Lege 5G nu reflectă recomandările și nu rezolvă nemulțumirile exprimate de actorii principali. Riscurile la care este expusă România prin acest proiect nedefinit sunt semnificative, iar timpul pentru consultare și evaluare tehnică este insuficient. Intervalul de zile pentru luarea unor decizii relevante ar trebui să fie cel puțin de o luna, în loc de 7 zile așa cum se menționează pe site-ul Camerei Deputaților.

Inițiativa legislativă a fost repartizată, spre dezbatere în fond, Comisiei pentru tehnologia informației, Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, respectiv, Comisiei juridice, de disciplină și imunități. De asemenea, în vederea avizării, inițiativa a fost repartizată următoarelor comisii: Comisia pentru industrii și servicii, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale.         

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel