Călin Popescu Tăriceanu vrea să convoace membrii CSM la Senat, după scandalul legat de cazul Dan Șova

În ultimul timp, și-au făcut simțită prezența în spațiul public și în relația bilaterală o serie de diferențe de abordări și opinii între Senatul României și Consiliul Superior al Magistraturii. Ele s-au manifestat prin declarații publice polemice ale unor reprezentanți ai celor două instituții și prin sesizarea înaintată Curţii Constituţionale a României de către CSM, se precizează într-un comunicat al Senatului României.

"Având în vedere această împrejurare, faptul că Parlamentul se află într-o fază avansată de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constituției și necesitatea promovării dialogului între autoritățile statului pentru soluționarea unor potențiale disfuncționalități, mâine 15 aprilie a.c., voi face următoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului:

• Organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între membrii Biroului Permanent al Senatului și membrii CSM, la care participanții să exprime în mod liber și fără o ordine de zi prestabilită problemele cu care se confruntă în relația bilaterală și în exercitarea atribuțiilor constituționale între cele două instituții. Apreciez că, în urma unui astfel de dialog constructiv, vor putea fi identificate o serie de probleme pe care Parlamentul le-ar putea soluționa în viitorul apropiat în cadrul procesului legislativ.

Citește și: Adrian Năstase: Cazul Dan Șova comparat cu cel al lui Corneliu Coposu

Voi ruga membrii Biroului Permanent al Senatului să exprime un punct de vedere la următoarea ședință a BP după ce-și vor fi consultat colegii din grupurile parlamentare în legătură cu oportunitatea unei astfel de întâlniri și cu formatul dezbaterilor pe care îl vom propune CSM" se mai precizează în comunicatul Senatului semnat de președintele Călin Popescu Tăriceanu.

De ce a fost sesizată CCR de către CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională cu privire la faptul că Senatul a respins solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova, fără a emite o hotărâre şi după ce majoritatea senatorilor prezenţi, în condiţii de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor. Din cele 151 de voturi exprimate atunci în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii a fost transmisă Curţii Constituţionale după ce, în 25 martie, Senatul nu a încuviinţat cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de avizare a arestării preventive a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, reacție furibundă la adresa Curții Constituționale după decizia în cazul Șova

"Faptul că Senatul a transmis o simplă comunicare, care nu echivalează cu o hotărâre constituie în fapt un refuz de soluţionare a cererii formulate de ministrul justiţiei cu privire la încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan-Coman Şova, aspect care situează în mod clar Senatul în conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea judecătorească", a scris CSM în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel