Călin Popescu Tăriceanu, reacție după decizia CCR privind partidele politice

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a oferit, vineri un punct de vedere legat de prevederile din Legea partidelor politice, după ce, ieri, judecătorii Curții Constituționale au decis că dispozițiile care prevăd numărul minim de membri fondatori pe lista cu semnăturile de susținere pentru înregistrarea partidelor politice nu sunt constituționale.

Curtea Constituțională a României a declarat, joi, neconstituționale dispozițiile art. 19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr. 14/2003.

În legătură cu acest subiect, Călin Popescu Tăriceanu  declarat, vineri, la Senat, căă decizia CCR nu afectează partidul pe carel-a fondat - Partidul Liberal Reformator - întrucât s-au depus "toate documentele de înscriere pe baza legislației existente, dar sigur că legea și criteriile, așa cum sunt în momentul de față, împiedică apariția unor partide de buzunar, partide care să încapă într-un microbuz. Nu cred că ar fi benefic să revenim în epoca copilăriei politice", a adăugat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

CCR a declarat NECONSTITUȚIONALĂ o prevedere din LEGEA PARTIDELOR, nr. 14/2003

Precizând că nu poate să comenteze decizia CCR, Tăriceanu a menționat că, imediat după Revoluție, pe scena politică din România au apărut foarte multe partide, ceea ce a condus la necesitatea de a introduce, prin lege, astfel de criterii de selecție.

"Un lucru, dacă vreți, într-un fel bun fiindcă era expresia libertății pe care românii și-o doreau. (...) Numai că o viață politică extrem de fărâmițată duce la complicații majore pentru a asigura o anumită coerență a deciziei politice și a trebuit la un moment dat să fie introduse câteva criterii de selecție atât pentru funcționarea partidelor politice, cât și pentru reprezentarea lor în Parlament. (...) Aceste criterii funcționează și în alte țări, nu pentru restrângerea drepturilor democratice, ci pentru a progresa puțin și a da capacitatea Legislativului să devină mai eficient", a explicat Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel