Călin Popescu Tăriceanu: Prelungirea stării de alertă nu se justifică

Călin Popescu-Tăriceanu, candidatul ALDE la Primăria Capitalei, a intervenit la România TV pentru a comenta viitoarea prelungire a stării de alertă şi planul guvernului pentru combaterea efectelor crizei coronavirusului asupra economiei.

Călin Popescu Tăriceanu critică lipsa de coerenţă a Guvernului Orban. "Asa cum am vazut ultimele declaratii triumfaliste, guvernul vrea sa arate ca a oprit raspandirea epidemiei, iar acum mai are o singura masura, prelungirea starii de alerta, ca sa o poata ridica in preajma alegerilor sau prelungirea, pentru a putea lua masuri coercitive, cum ar fi carantinarea unor localitati unde le-ar fi frica sa fie infranti.

Eu m-am asteptat ca guvernul sa ne spuna ce bine a gestionat criza. De cate luni au promis masti pentru populatie? Foarte multi dintre cei cu care am discutat mi-au ridicat aceasta problema. Probabil cu cateva zile inainte de alegeri le vor distribui, ca lumea sa zica ca uite ce au facut ei. Toata criza a fost politizata, inclusiv partea medicala. Azi am stat de vorba si cu bancheri, care mi-au spus cat de greu merge programul IMM Invest. Romania ocupa ultimul loc ca suma din PIB cheltuita pentru stoparea epidemiei, doar 3%.

Tăriceanu critică creşterea pensiilor cu doar 14 la sută. "Probabil vor să vadă dacă mămăliga stă să explodeze" 

Sunt cateva industrii care sunt la pamant. Transporturile, HoReCa, unde vor exista pierderi uriase si nu toti vor rezista, multi vor inchide si vor arunca oamenii in somaj, pe langa cei deja peste un milion de someri. Am spus, atentie, criza economica inca nu si-a atins apogeul, ea va continua si anul viitor.

Guvernul nu este in stare sa gandeasca un pachet articulat de stimulente. Am spus mereu, nu evitati majorarea cu 40% a pensiilor, pentru ca ar fi o gura de oxigen pentru firmele din Romania, care ar putea sa produca si sa aiba piata de desfacere.

Promisiunile lui Citu, ca va fi la anul o explozie a cresterii economice, sunt absolut penibile.

Prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul tarii nu se justifica. Ea poate fi instituita la nivel local, in functie de situatia de pe teren. S-a vazut cat de bine reactioneaza autoritatile locale, pentru ca ei stiu cel mai bine situatia din teren. Dar primul ministru foloseste aceasta stare de alerta ca subiect de propaganda.

Orice reglementare care sa justifice taierea pensiilor va fi atacata la CCR, sa nu ne mire. Eu credeam ca de-aia se imprumuta guvernul, ca sa poata sustine cresterea pensiilor cu 40%, dar vad ca tot zic ca nu au bani.

Trebuie stimulata economia prin diferite formule, ori marim pensiile, ori luam alte masuri pentru stimularea consumului, pe langa masurile pentru firme. Nici nu ma mir ca sunt in pana de idei si solutii, cu un ministru de Finante cum e Citu.", a mai spus candidatul  Călin Popescu-Tăriceanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel