Călin Popescu-Tăriceanu, mesaj pentru partenerii din UE: Să se informeze complet şi direct

Călin Popescu-Tăriceanu, mesaj pentru partenerii din UE: Să se informeze complet şi direct
Călin Popescu-Tăriceanu, mesaj pentru partenerii din UE: Să se informeze complet şi direct

Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei pentru afacerile Uniunii Europene din Bundestagul german, Gunther Krichbaum, ocazie cu care a subliniat că este important ca partenerii din UE să se informeze complet în legătură cu motivele care justifică reformele din domeniul Justiţiei.

'Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat faptul că România parcurge o etapă deosebit de importantă în cadrul procesului de consolidare a statului de drept, prin asigurarea independenţei Justiţiei, cu respectarea deopotrivă a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. În acest proces, Parlamentul are un rol semnificativ în corectarea derapajelor grave înregistrate în ultimul deceniu în aplicarea mecanismelor instituţionale în limitele definite de Constituţia României. De aceea este important ca partenerii din cadrul Uniunii Europene să se informeze cât mai complet şi direct în legătură cu motivele care justifică reformele legislative în domeniul Justiţiei şi al securităţii naţionale, în vederea garantării funcţionării democratice pe termen lung a României', se arată într-un comunicat al Senatului transmis marți.

Preşedintele Senatului a comunicat demnitarului german că la realizarea reformei legislative în domeniul Justiţiei participă şi celelalte instituţii cuprinse în sistemul de 'control şi echilibrare reciprocă' prevăzut de Constituţie. 'În demersurile de corectare a dezechilibrelor constatate, forţele politice iniţiatoare doresc să evite crearea altor dezechilibre, urmând exemplul statelor cu experienţă democratică, cu scopul de a garanta ancorarea pe baze cât mai solide a viitorului democratic al ţării', se mai precizează în comunicatul citat.

Cooperare cu Germania

Tăriceanu a evidenţiat importanţa pe care cetăţenii români o acordă cooperării cu Germania în vederea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen. În acest context, Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că România este pregătită şi îndeplineşte toate standardele Acordului de la Schengen şi participă de mai mult timp, de facto, la implementarea normelor pe care acesta le prevede, situaţia fiind cunoscută de autorităţile germane. 'Trenarea deciziei pe acest capitol important nu este de natură să favorizeze UE în percepţia publică, în contextul actual marcat de lipsa consensului la nivel UE pe mai multe dosare', a spus preşedintele Senatului.

Alte subiecte discutate

În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte de interes ale agendei bilaterale, 'în contextul rezultatelor foarte bune înregistrate până în prezent în planul cooperării economice dintre cele două ţări', precum şi teme de actualitate ale agendei europene, din perspectiva exercitării, de către România, în primul semestru al anului următor, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. 'Preşedintele Senatului a menţionat că dialogul cu oficialul german reprezintă un prilej pentru dezvoltarea dialogului interparlamentar, reafirmând interesul Senatului României pentru promovarea diplomaţiei parlamentare şi pentru consolidarea dialogului cu membri ai Parlamentului german, la nivelul conducerii, a comisiilor permanente şi al celor două Grupuri parlamentare de prietenie', se mai arată în comunicat. La întrevedere a participat şi ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Cord Meier-Klodt. 

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy