Călin Popescu Tariceanu contestă la CCR votul prin corespondență

Grupul parlamentar de la Senat al Alianței Liberalilor și Democraților din România (ALDE) alături de grupul UDMR, senatori de la UNPR şi PSD, respectiv, un senator independent au depus la Curtea Constituțională o contestaţie la legea privind adoptarea votului prin corespondență de către Parlamentul României.

ALDE consideră că, prin această modificare a legislației electorale, sunt încălcate principii prevăzute în Constituția României. În primul rând caracterul direct al votului. Textul Constituţiei atribuie în mod imperativ votului un caracter direct, ceea ce înseamnă, în intenţia constituantului, prezenţa efectivă a cetăţeanului în faţa urnelor în vederea exercitării dreptului la vot fără intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse.

În al doilea rând, „votul prin corespondenţă", aşa cum este prevăzut de către iniţiatori pentru cetăţenii români domiciliaţi în afara teritoriului naţional, instituie în drept şi în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetăţeni, ceea ce este explicit interzis de Art.16(1) din Constituţie, care prevede că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

ALDE a atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că formula votului prin corespondență este birocratică, greoaie şi în loc să înlesnească votul românilor din străinătate, are efectul contrar. În plus, ridică mari probleme privind posibila fraudare. Acestea sunt argumente care se adaugă consideraţiilor de ordin constituţional ridicate prin această contestație.

ALDE a depus amendamente pentru renunţarea la votul prin corespondenţă şi trecerea la votul direct, după un model similar cu cel folosit de Germania si Franţa. Din păcate, aceste amendamente nu au fost luate în considerare, ceea ce ne-a dus la iniţiativa de astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel