Caii sălbăticiți din Deltă, sursă de profit

Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Autoritățile iau măsuri în privința cailor sălbăticiți din Deltă, urmărindu-se valorificarea economică a acestora.

Conform Planului de acţiune pentru reducerea numărului cailor sălbăticiţi din Deltă realizat de Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea, primăriile comunelor din Delta Dunării au obligaţia de a-i identifica pe proprietarii cailor lăsaţi liberi în rezervaţie. Planul pentru caii sălbăticiți din Deltă a fost întocmit în urma discuţiilor purtate cu toţi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu şi a fost prezentat, joi, în timpul unei conferinţe de presă la care a participat şi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle, informează Agerpres.

Termen de punere în practică nelimitat

Potrivit prefectului județului Tulcea, Alexandru Munteanu, planul pentru caii sălbăticiți din Deltă a fost semnat de Direcţia Sanitar-Veterinară, Administraţia Deltei, Oficiul Judeţean de Zootehnie şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi are termen de punere în practică nelimitat. „De săptămâna viitoare, vom intra în acest plan. Acest plan e cu termen permanent. Trebuie ţinut în fiecare zi, fiecare lună şi fiecare an”, a precizat acesta. Planul prevede că primăriile au obligaţia să îi identifice pe proprietarii animalelor care păşunează pe raza unităţilor administrativ-teritoriale din Delta Dunării şi să îi informeze cu privire la obligaţiile ce le revin, aceştia urmând să fie sprijiniţi de autorităţile în domeniu pentru identificarea şi înregistrarea animalelor în bazele de date de la nivel naţional, precum și pentru vaccinarea cailor şi stabilirea destinaţiei acestora.

Conform planului, Administraţiei Deltei are obligația ca, până în septembrie 2023, să atragă fonduri europene pentru realizarea unor proiecte de împrejmuire a pădurilor Letea şi Caraorman, iar Consiliul Judeţean are obligația de a construi un adăpost pentru animalele fără stăpân. Din datele Direcţiei Sanitar-Veterinare, în Tulcea, în momentul de faţă, sunt şase cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină, doar unul dintre ei aflându-se în zona de terasă a judeţului. Anul trecut, statul român a acordat despăgubiri proprietarilor a 20 de cai bolnavi de AIE, valoarea totală a acestora fiind de 60.704 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel