CAE. Teodor Meleşcanu, întâlniri importante la Bruxelles

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a participat, luni, 22 ianuarie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles.

Temele principale aflate pe agenda miniștrilor de externe europeni au vizat ultimele evoluţii din Libia, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și o discuție pe marginea propunerii de mandat de negociere pentru Acordul post-Cotonou.

Libia

La subiectul Libia, miniştrii de externe au fost informați de către reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru Libia, Ghassan Salamé, despre situaţia internă, inclusiv principalele provocări în procesul de tranziție politică. A reieșit importanța unui sprijin susținut din partea UE și a statelor membre în favoarea eforturilor ONU, precum și pentru consolidarea instituțiilor libiene, în vederea unei mai bune gestionări a provocărilor regionale și a celor legate de fenomenul migrației ilegale.

Schimb de opinii pe marginea Procesului de Pace din Orientul Mijlociu

Miniștrii de externe au avut un schimb extins de opinii pe marginea Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva evoluțiilor recente. A reieșit nevoia continuării implicării active a UE în sprijinul Procesului de Pace, în cooperare cu partenerii internaționali din Cvartet și statele arabe din regiune. Ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu, a subliniat necesitatea rezolvării juste și durabile a conflictului israeliano-palestinian. Implementarea soluției celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, este unica variantă viabilă, capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților. În context, a reluat apelul pentru deblocarea Procesului de Pace şi reluarea dialogului direct între părţi. În viitor, este necesară urmărirea în mod echilibrat a celor două piste bilaterale, respectiv convocarea Consiliului de Asociere UE-Israel și demararea negocierilor pentru încheierea unui Acord de Asociere cu statul palestinian.

Discuții cu preşedintele palestinian

În cadrul unui dejun de lucru, miniștrii de externe europeni au avut de asemenea ocazia unei discuții cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas. Au fost evaluate ultimele evoluţii din teren și modalitățile prin care UE și statele membre pot sprijini de o manieră constructivă relansarea negocierilor între părți. A fost reafirmat sprijinul pentru o relație bilaterală mai strânsă, inclusiv sprijinul UE pentru consolidarea instituțiilor palestiniene.

Alte discuții importante

Miniștrii de externe au mai avut și un mic dejun de lucru cu preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Werner Hoyer. Cu această ocazie, oficialul BEI a prezentat propunerea de înființare a unei filiale pentru dezvoltare a BEI.

În marja CAE, ministrul Teodor Meleșcanu a avut întrevederi bilaterale cu noii miniștri de externe polonez și austriac.

În discuția cu ministrul austriac, Karin Kneissl, au fost abordate modalitățile de cooperare regională în pregătirea președințiilor Consiliului Uniunii Europene, deținute de Austria (în semestrul II din 2018) și România (în semestrul I din 2019). A reieșit interesul comun pentru Balcanii de Vest, Marea Neagră și regiunea Dunării (inclusiv în termeni de conectivitate și navigație), dar și pentru promovarea multilateralismului bazat pe dreptul și normele internaționale. Ministrul Meleșcanu și-a exprimat preocuparea pentru inițiativa guvernului austriac privind alocațiile pentru copiii lucrătorilor români din Austria.

[citeste si]

Relațiile bilaterale româno-poloneze au fost evaluate în cadrul discuției cu ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, fiind evidențiate interesele comune în diverse dosare regionale și internaționale. A reieșit angajamentul pentru aprofundarea parteneriatului strategic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel