Cadrele didactice, suspendate în cazul în care comit abuzuri sexuale. Proiectul Alinei Gorghiu a trecut de Senat

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Faptele contra libertăţii şi integrităţii sexuale săvârşite de personalul didactic ar putea fi în viitor sancţionate cu suspendarea raporturilor de muncă.

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect iniţiat de senatorul liberal Alina Gorghiu, care are ca obiect de reglementare completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, în sensul suspendării raporturilor de muncă pentru personalul didactic în cazul săvârşirii unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale, scrie Agerpres. 

Care este opinia senatorului Alina Gorghiu



Gorghiu a declarat, în plen, că are tot respectul pentru profesia de dascăl şi pentru "toţi oamenii şcolii", dar nu poate sta pasivă la lacunele legislative care permit celor care hărţuiesc elevi sau studenţi să lucreze în continuare în acelaşi mediu, menţionând că se impune ca o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau care au caracter sexual, să fie suspendată de la catedră.

"Rolul Legislativului este esenţial. Astăzi, prin votul senatorilor, am eliminat vidul legislativ din Legea Educaţiei, în domeniul suspendării raporturilor de muncă în toate aceste cazuri pentru întregul personal angajat în învăţământ. Este singura soluţie pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unităţii unde activează cadrul didactic şi pentru a elimina situaţii care au înfuriat opinia publică, cum este cazul profesorului de educaţie fizică, de la şcoala 'Spectrum' din Bucureşti, care a agresat sexual o elevă de clasa a treia sau cazul profesorului dintr-o comună din Tulcea, care a întreţinut relaţii sexuale cu trei eleve minore. Sau cazul din ultimele zile, relatat în presa centrală, cu profesorul de la Colegiul de Arte din Iaşi, condamnat pentru pornografie infantilă şi care continuă să le predea elevilor", a precizat Gorghiu.

Contractele de muncă, suspendate



Proiectul instituie cazuri de suspendare a contractului de muncă: la iniţiativa conducătorului unităţii/instituţiei de învăţământ, dacă faţă de o persoană angajată s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau de natură sexuală; de drept, dacă o persoană angajată într-o unitate/instituţie de învăţământ este trimisă în judecată pentru faptele menţionate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti; tot de drept, dacă faţă de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive - reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu.

Sintagma "personal angajat în unităţile de învăţământ" include toate categoriile de personal, fără a se limita la cadre didactice", potrivit unui amendament admis.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel