EXCLUSIV  Buncărul președintelui. IMAGINI ISTORICE din Bucureștiul INTERZIS

Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a decis să deschidă, pentru prima dată, buncărul amenajat în secret sub vila P50. Amintim că P50 este vila din cartierul Primăverii în care au locuit Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Buncărul ar fi servit la refugierea înalților demnitari comuniști în caz de bombardament, al unui atac chimic ori nuclear. Adăpostul se află la aproape 10 metri sub nivelul solului, iar intrarea este mascată cu o uşă capitonată.

Senatorul Marius Marinescu a fost prima persoană care a vorbit despre această construcție. De altfel, politicianul a vizitat buncărul, iar imaginile istorice le veți vedea sâmbătă, la ora 13:00, la B1 TV.

"Nu doar Nicolae Ceaușescu a beneficiat de o rețea de buncăre și tuneluri. Lucrul acesta se practică peste tot în lume când este vorba de securitatea președintelui, fie că ne referim la Barack Obama, Vladimir Putin, Francois Holllande sau Klaus Iohannis. Buncărele sunt antiatomice și antiaeriene și servesc protecției președintelui în caz de război, lovitură de stat și alte situații. Se găsesc sub reședințele președinților de stat. Un buncăr este o încăpere foarte bine izolată, cu o manta de fier beton de circa un metru, este permanent iluminat, aerisit, prevăzut cu un puț de mare adâncime pentru alimentarea cu apă. Nicolae Ceaușescu nu l-a folosit niciodată, dar a coborât de mai multe ori să-l viziteze. (...) În caz de război, s-ar fi putut refugia în acest adăpost împreună cu demnitarii din conducerea țării, el devenind comandatul suprem al forțelor armate. Toate aceste tuneluri sunt funcționale și astăzi. Șeful statului le poate folosi oricând având în vedere menirea lor de a asigura securitatea președintelui în caz de forță majoră", a povestit Marius Marinescu în exclusivitate pentru DC News.

Centrul buncărului este mobilat cu o masă de lemn masiv şi opt jilţuri sculptate. În cameră se mai găsesc diverse cadouri primite de cuplul Ceaușescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel