Bulgaria vrea reducerea cu 50% a importurilor de gaze din Rusia

Gazprom
Gazprom

Președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat pentru Bloomberg că Sofia își propune ca, în următorii cinci ani, să reducă la jumătate consumul de gaze rusești, pentru a se asigura că nu va fi încetinită creșterea economică a țării.

87% din gazul Bulgariei, una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europene, provine, în prezent, din Federația Rusă. Calculele Sofiei se bazează în mare parte pe proiectul gazoductului Trans-Adriatic, care urmează să transporte 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din Italia în Turcia.

Disputa din 2009 dintre Ucraina și Rusia, care a sistat alimentarea Bulgariei cu gaze timp de 2 săptămâni, reflectă nevoia de independență a țării de la sud de Dunăre, a precizat Plevneliev.

”În cinci ani, ne-ar plăcea ca cel puțin 50% dintre gazele consumate de bulgari să provină din surse diferite și diversificate”, a declarat Plevneliev.

Gigantul rus Gazprom și Bulgargaz, cea mai mare companie de distribuție a gazelor naturale de la Sofia, au semnat, în noiembrie anul trecut, un contract pentru livrarea de gaz rusesc Bulgariei până în 2022.

Documentul stipulează cantități anuale de gaze de 2,9 miliarde de metri cubi ce vor ajunge în Bulgaria printr-o ”rută de transport tradițională” și prin viitorul gazoduct South Stream, despre care se estimează că va deveni operabil în 2016.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel