Bugetul de stat pe 2015, în discuția Curții Constituționale

Judecătorii Curții Constituționale vor lua, luni, în discuție sesizarea PNL referitoare la neconstituționalitatea bugetului de stat pe 2015. Liberalii l-au contestat pe motiv că s-ar baza pe resurse care nu există. De cealaltă parte, Guvernul reproşează opoziţiei că a pus în pericol pensiile, salariile şi indemnizaţiile mai mari din 2015.

Este o premieră pentru Curtea Constituțională. Niciodată CCR nu a admis o sesizare care viza bugetul ţării, conceput de Executiv şi votat de Parlament.

„Este probabil pentru prima dată în istoria României când guvernul în funcție se prezintă în fața Parlamentului cu o improvizație de la un capăt la altul. De fapt, cu un proiect de buget nerealist, neprofesionist și, lucrul cel mai grav, mincinos. Este încă o poantă, o șmecherie tipica guvernării dumneavoastră", a spus liberalul Eugen Nicolăescu despre proiectul de buget pe 2015.

Liberalii au anunţat, încă din ziua în care bugetul a fost votat în Parlament, că se vor adresa Curţii Constituţionale.

Citește și: Mihăiță Calimente (PNL): Cât va mai rezista Guvernul Ponta și când va cădea

„Avem două argumente din legea fundamentală a României, și anume principiul legalității și principiul respectării angajamentelor internaționale", spunea Eugen Nicolaăscu.

„Atâta timp cât în comisiile de specialitate practic nu au fost voturi împotrivă înseamnă că acolo lucrurile s-au dezbătut serios, înseamna ca erau făcute bine", a fost replica premierului Ponta.

La rândul său, Ministrul Muncii, Rovana Plumb susţine că această contestaţie depusă de opoziţie pune în pericol majorările de pensii şi salarii prevăzute în buget.

„Se poate întârzia în ceea ce privește aplicarea măsurilor din ianuarie 2015 privind creșterea salariului minim pe economie, măririle salariale pentru cele două categorii de bugetari - sănătate și educație", a spus ea.

Guvernul a promis că în 2015 va adăuga la pensii cinci procente, că va dubla alocaţiile pentru 600.000 de copii şi va indexa indemnizaţiile celor cu dizabilităţi cu 16%. A fost prevăzut în lege că salariul ajunge la 1.050 de lei şi că pensia minimă creşte de la 350 la 400 de lei. Victor Ponta spune şi că, cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016, TVA pentru produse alimentare va fi redus la 9%.

„Nu va fi afectată nicio pensie, niciun salariu de atacul nostru la CCR", a spus un alt liberal, Ludovic Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel