Buget 2018, vot. Băsescu (PMP), decizie. Impact major

Foto Facebook / Traian Băsescu
Foto Facebook / Traian Băsescu

Obiectivul major de după criză în Uniunea Europeană a fost reducerea datoriei publice, iar bugetul României pe 2018, ca şi cel din 2017, creşte datoria publică, a declarat luni senatorul PMP Traian Băsescu. El a afirmat că PMP nu va vota bugetul. 

"Este un buget care-şi aşează ca reper criteriile de la Maastricht. Este greşit. Criteriile de la Maastricht, din punct de vedere deficit bugetar, sunt depăşite din anul 2010, când Consiliul European a propus statelor membre tratatul fiscal pe care l-a ratificat şi România prin votul din cele două Camere. Obiectivul major de după criză în UE a fost reducerea datoriei publice, iar acest buget, ca şi cel din 2017, creşte datoria publică.

Concluzia legată de această primă observaţie este că bugetul pe 2018 ne îndepărtează de momentul îndeplinirii criteriilor de intrare în euro, iar absenţa noastră din euro-zonă nu ne face decât să intrăm în categoria ţărilor marginale unde nu se iau decizii, ci se primesc decizii de la nucleul dur care va fi instaurat până şi prin buget propriu faţă de celelalte state membre. Consider că politic facem o greşeală majoră neîncercând să ne încadrăm în tratatul fiscal care recomandă să trecem pe bugete excedentare pentru a nu mări datoria publică şi, repet, în UE criza nu a fost o criză a băncilor, ci o criză a datoriilor statelor membre", a spus Băsescu în plenul reunit al Parlamentului la dezbaterea proiectului de buget pe 2018. 

PMP nu votează bugetul

El a adăugat că este greu de înţeles care este motivul pentru care un Cod fiscal care a permis o creştere economică de circa 7% este modificat. 

"Este greu de înţeles, cu un Cod fiscal care a permis o creştere anualizată de circa 7% noi modificăm drastic Codul fiscal. Din acest motiv, cred că era foarte bine dacă Guvernul ar fi decis să amâne cu un an introducerea măsurilor noi în Codul fiscal, măsuri care vizează, printre altele, şi reducerea fiscalităţii. Aveam nevoie de un an de aşezare a economiei după şocurile inflaţioniste pe care le-a primit în 2017. De aceea, cred că bugetul este riscant. Reducerea majoră de fiscalitate, în condiţiile în care actualul Cod fiscal a asigurat o creştere economică consistentă, nu face decât să ne aşeze într-o situaţie de hazard cu bugetul. Aş face precizarea că split TVA este una din erorile pe care Guvernul şi administraţia nu le va putea administra. Vă asigur că PMP nu va vota bugetul", a menţionat Băsescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel