Bufeurile, ce sunt și cum scapi de ele

Doctorii le numesc bufeuri și sunt pusee de temperatură apărute din senin care pornesc de la cap, gât și torace, unele cu porțiuni de piele înroșită, transpirație abundentă și accelerarea a bătăilor inimii, ceva ce femeile experimentează de obicei la sfârșitul perioadei de ciclu menstrual. Dar bufeurile pot fi rezultat al unor boli grave, așa că trebuie să fiți atenți la următoarele simptome.

Nu toate bufeurile pornesc din cauze inofensive. Unele ascund afecțiuni grave, pentru care ar trebui să te prezinți rapid la doctor. Iată care sunt cauzele posibile și ce trebuie să faci când ai anumite simptome.

Activitatea hormonală e dată peste cap

La femei, asta se întâmplă frecvent când intră la menopauză. Pe măsură ce nivelul de estrogen scade în corp, termostatul unei femei se resetează, așa că organismul ei ia măsuri de răcire. Dar și un bărbat poate avea pusee febrile pe măsură de trece prin vârsta mijlocie, în mod special dacă are un anume tip de tratament pentru cancer de prostată. Bufeuri poate da și o glandă tiroidă hiperactivă, niveluri mari de hormoni, boala Graves sau efectele post natale.

Exercițiile fizice

Temperatura corpului crește natural atunci când faci exrerciții. Ca să țină pasul, celulele ard mai mult combustibil, ceea ce duce la producerea suplimentară de căldură. Corpul tău trimite mai mult sânge spre piele, ca să o răcorească, iar evaporarea transpirației coboară temperatura. De asta e important să bei apă când faci sport. Dacă faci exerciții fizice în mod regulat, corpul tău se obișnuiește cu căldura pe care o produce.

Ai febră

Corpul se încinge atunci când luptă cu germeni. Această ridicare a teperaturii va determina o parte a celulelor din hipotalamus să înceapă procesul de răcire ca să readucă temperatura la normal. Cheamă doctorul dacă temperatura ta trece de 39,4 Celsius și dacă, în același timp, ai dureri de cap, respiri cu greutate sau nu te poți opri din vomitat.

Ai o reacție alergică

Puseele de temperatură sunt comune în cazul anafilaxiei, în timp ce organismul tău să luptă cu o reacție alergică la ceva ce, de obicei, nu îi făcea rău. Vei avea simptome precum dureri de stomac, urticarie și respirație îngreunată. Ai nevoie urgent de un antihistamicin sau o epinefrină. Dacă nu trece, mergeți rapid la doctor.

Tulburări neuronale

Sistemul nervos autonom controlează lucrurile pe care nu trebuie să le gândești ca să le execuți, cum ar fi respirația, ritmul cardiac, tensiunea arterială, temperatura corpului și transpirația. Orice lucru dă peste cap această funcționare, poate cauza erupții cutanate. Aici sunt incluse boala Parkinson, epilepsia, MS și leziunile coloanei și afectarea nervilor.

Migrenele și cefaleea cluster

Aceste duroroase și, uneori, disabilitante dureri de cap pot și ele să dea peste cap sistul nervos autonom. Creierul procesează mesaje de la nervii de la cap și gât, durere, temperatură și vibrații. Moment în care poate intra în acțiune răspunsul imun, care duce la pomparea mai mare de sânge și lărgirea căilor respiratorii.

Medicația

Bufeurile pot fi efect secundar al mai multor tratamente. Unele pastile pentru inimă sau tensiune, inclusiv cele blocante ale canalelor de calciu, nitroglicerina, prescripții precum sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) și vardenafil (Levitra), vă deschid vasele de sânge. Doze mari de steroizi pot da peste cap echilibrul hormonal. Chimioterapia și calmantele cu aspirină și opiacee au același efect, notează medicinenet.com.

Alimentele cu aditivi

Alimentele iuți, cu extract de ardei sau piper roșu, pot fi cauza puseelor de temperatură. Capsaicina, care se găsește și în gazele lacrimogene, că tot am trecut prin manifestațiile din Piața Victoriei, păcălesc sistemul nervos și-l fac să creadă că organismul este ars. Sulfiții și nitrații de sodiu (din salam sau șuncă) pot da bufeuri. Prea mult monoglutamat de sodiu, adesea folosit în mâncarea chinezească, poate da pusee de temperatură dacă persoanele respective au o reacție alergică la el. O băutură fierbinte are același efect.

Îmbujorarea

Este un răspuns sănătos emoțional de mică anvergură. Sistemul vostru nervos este declanșat, vasele de sânge se lărgesc, iar circulația rapidă a sângelui are ca rezultat, la nivelul pielii, creșterea temperaturii. Este mai frecventă la femei, dar se întâmplă și bărbaților să roșească. S-ar putea ca cei care se înroșesc adesea să fie mai sensibili la ceea ce gândesc ceilalți despre ei. Oamenii care se roșesc cu ușurință răspund frecvent la stres, cu o creștere accelarată a pulsului, gură uscată și dificultăți de gândire (de asta se fâstâcesc).

Rosaceea

Este o afecțiune a pielii, care nu e doar o roșeață emoțională, deși arată cam la fel. De altfel îmbujorarea e unui dintre primele simptome, dar se adaugă senzația de arsură, înțepătură și aceea că ai nevoie să te scarpini. Ți se poate umfla fața, în jurul nasului sau deasupra gurii. Poți controla apariția acestei afecțiuni evitând lucrurile are o declanșează și având grij de pielea ta, cu creme de protecție solară și ajutorul unui doctor.

Alcoolul

Alcoolul este unul din chimicalele care are drept efect lărgirea vaselor de sânge care alimentează pielea. Băuturile fermentate, precum berea și vinul, mai conțin și alte substanțe, hitamină, sulfiți sau tiramină - care au efect similar. Dacă ficatul vostru u procesează cum trebui alcoolul, sau dacă beți în timp ce luați anumite medicamente, puseele de temperatură pot fi mai mari.

Tumorile carcinoide

Această formă rară de cancer care se extinde încet vă dă peste cap echilibrul hormonal. De obicei, tumorile se găsesc în stomac sau sistemul digestiv, apendice sau plămâni. Carnea roșie, ciocolata, alcoolul, exercițiile sau stresul pot declanșa bufeuri. De asemenea, pe nas și pe buza superioară pot să apară mici vene mov, dar puteți avea și diaree și crampe, probleme de respirație și ritm cardiac alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel