Budăi, despre salariul minim de 3.000 de lei: Noi ne dorim să intre în vigoare de la 1 ianuarie

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Ministrul Marius Budăi a vorbit, marți, despre salariul minim.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marţi, la Parlament, despre salariul minim de 3.000 de lei, că îşi doreşte să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

„Mâine, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie, pentru a putea trece la etapa următoare şi anume, testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista şi o componentă de 200 de lei neimpozabili, Marius Budăi a spus că, „din jumătatea anului 2022, a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”. „Până acum, a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a explicat Marius Budăi.

„Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a subliniat ministrul Muncii.

Citește și...

Rafila, în căutarea de tratamente pentru anumite boli, atacat de USR pentru că merge în străinătate: Poate unii au anumite frustrări pentru că nu au avut ocazia să călătorească 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost întrebat „cum stă cu relațiile internaționale”.

În acest context, Alexandru Rafila a vrut să lămurească subiectul vizitelor externe pe care le-a făcut în acest an de când este membru în Guvern. Ministrul Sănătății a explicat că nu a mers în excursie, ci au fost deplasări profesionale, pentru a stabili diferite acorduri în domeniul Sănătății. De exemplu, în Cuba, Alexandru Rafila a mers să semneze „un acord bilateral în domeniul sănătăţii", după ce, în ianuarie, Guvernul României a semnat un memorandum cu această ţară.

Alexandru Rafila a zis că a folosit oportunitatea legată de un congres internaţional, la care au participat mai mulți de miniştri ai Sănătăţii, inclusiv doi din UE, în afară de el, pentru a vedea cum sunt tratate acolo anumite boli care în România nu au încă un răspuns, cum ar fi piciorul diabetic.

Atacurile privind deplasările de lucru ale lui Alexandru Rafila au venit din partea USR, iar ministrul crede că scopul este să-l împiedice să-și desfășoare activitatea.

„De când am fost numit în funcție, am făcut cam 11-12 deplasări de lucru în afara țării. Unii au o percepție greșită în ceea ce privește scopul acestor deplasări. Ele nu sunt turistice. Poate unii au anumite frustrări pentru că nu au avut ocazia, când erau mai tineri, să călătorească și consideră că persoanele care ocupă funcții publice se deplasează în alte țări în scopuri turistice”, a zis Alexandru Rafila la DC News și DC News TV.

„Am reușit să semnăm câteva acorduri de colaborare bilaterală în domeniul sănătății, de exemplu cu Italia. În curând, vom avea un acord finalizat cu Belgia în ceea ce privește tratamentul pacienților cu arsuri. Avem o colaborare și un acord foarte bun cu Israel. Chiar și pentru vizita din Israel am fost criticat. Știți care este problema? Scopul criticilor este să te împiedice să lucrezi”, a mai spus ministrul Sănătății.

„Am fost pentru trei lucruri în Cuba: în primul rând, să semnez un acord bilateral. Fusese aprobat încă din luna ianuarie, dar trebuia semnat de către Guvernul României. În al doilea rând, am folosit oportunitatea legată de un eveniment internațional care s-a desfășurat în Cuba, luna trecută, și care a reunit mai mulți miniștri ai Sănătății, inclusiv din Uniunea Europeană. În al treilea rând, am mers în Cuba din următorul motiv: industria farmaceutică a lor are o forță recunoscută. Au și o universitate bună, veche, de tradiție. România trebuie să dezvolte și alte tipuri de relații în ceea ce privește zona medicală în care să existe schimburi de specialiști și oportunitatea de a cunoaște niște produse biologice care pot fi utilizate în scop terapeutic în zone în care nu avem răspuns, cum ar fi pentru piciorul diabetic”, a mai zis Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel