BREXIT, pericol pentru România. Andi Cristea, despre decizia care provoacă teamă

Europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației pentru Republica Moldova, a fost invitatul Sabinei Iosub la "Be EU", o emisiune de informații, dialoguri despre beneficiile României ca stat membru al UE.

Andi Cristea a fost întrebat despre BREXIT și consecințele care derivă pentru România.

"Este o decizie asupra căreia, la acest moment, pare că nu se poate reveni, însă cel puțin teoretic, trebuie să spunem că ar fi posibil, după încheierea negocierilor, un alt referendum popular în Marea Britanie care să confirme dorința cetățenilor britanici de a rămâne în UE. Vedem ce s-a întâmplat la alegerile anticipate pe care Theresa May le-a provocat în urmă cu câteva săptămâni. A pierdut și acest lucru spune multe despre cum văd cetățenii britanici decizia de a ieși din UE", a spus Andi Cristea în emisiunea difuzată la Antena 3.

"Pe noi, ca români, ne afectează din multe puncte de vedere. Voi începe cu o chestiune mai strategică. Marea Britanie, în afara UE, înseamnă potențarea motorului franco-german. Și tare teamă îmi este, ca est european, cunoscând istoria, acest lucru să nu însemne prin, de exemplu proiectul Apărării Europene, o decuplare treptată de SUA. Ca român, ca est european, am în vedere chestiunea de securitate. Cu siguranță lucrurile se văd într-un anumit fel când ești în Polonia, România, când ai Federația Rusă mult mai aproape decât atunci când ești în miezul continentului european, în Franța sau Germania", a mai zis europarlamentarul.

[citeste si]

"Marea Britanie reprezenta al doilea contributor net la bugetul UE, iar România este un beneficiar net. Dacă Marea Britanie iese din UE, acești faimoși bani europeni pe care încercăm să îi accesăm să fie mai puțini. Aceasta este realitate și mă aștept să fie puternic condiționați de o serie de chestiuni care vor dubla practic lucrurile tehnice, cunoscute deja. Mă aștept ca statele vest europene să introducă o serie de chestiuni artificiale, politice, politizate care să facă vârful pâlniei mai îngust pentru statele din Estul Europei (n.r. - în ceea ce privește accesarea fondurilor europene)", a subliniat Andi Cristea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel