BREXIT. Mihai Daraban, CCIR, la Londra pentru pregătirea mediului de afaceri

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României,  se află  la Londra în perioada 12-15 februarie, unde, printre altele  a avut  o întrevedere cu Sorin Dan Mihalache, ambasadorul  României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, tema  principală fiind axată pe efectele Bexit asupra relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Unit.

Aflat la Londra, Mihai Daraban a subliniat importanța consolidării schimburilor comerciale dintre cei doi parteneri, cu accent pe stimularea exporturilor românești. În acest context, Daraban aprecizat că întreaga rețea de Camere de Comerț și Industrie din România va informa în permanență mediul de afaceri în privința Brexit-ului și va oferi sprijin antreprenorilor în găsirea unor soluții care să diminueze efectele pe care ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană le va avea în activitatea lor.

Brexit-ul va genera atât provocări, cât și oportunități în contextul relațiilor comerciale bilaterale cu Regatul Unit, afirmând că România trebuie să facă toate eforturile necesare pentru consolidarea relației cu partenerul extern cu care înregistrează cel mai ridicat excedent de balanță comercială, a mai punctat președintele CCIR.

Piața britanică fiind a cincea cea mai mare destinație pentru exporturile românești, care s-au ridicat în perioada ianuarie-octombrie 2017 la o valoare de peste 2.15 miliarde de EURO, față de importurile din această țară, care au atins 1.4 miliarde de EURO, s-a adus în discuție și importanța încurajării investițiilor britanice în România, care în acest moment se ridică la 1.7 miliarde EURO, Regatul Unit ocupând doar locul 12 în clasamentul investitorilor străini în România.

Regatul Unit reprezintă a șasea economie națională la nivel mondial, fiind totodată  printre partenerii stabili ai României, fapt pentru care președintele CCIR a subliniat  importanța construirii și menținerii unor astfel de parteneriate pentru o dezvoltare sustenabilă a țării noastre.

BREXIT, schimbare majoră la nivelul Uniunii Europene

Guvernul britanic a inițiat, la 29 martie 2017, procesul de retragere din Uniunea Europeană. Potrivit rezoluției adoptate de Parlamentul European privind principiile și condițiile cheie pentru a aproba retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Marea Britanie rămâne un stat membru până la plecarea oficială, acest lucru presupunând drepturi și obligații, inclusiv angajamente financiare care s-ar putea prelungi dincolo de data retragerii.

Astfe, orice acord cu Marea Britanie se va baza pe un echilibru între drepturi și obligații, iar cele patru libertăți ale Pieței Unice rămân indivizibile. Trebuie avut în vedere că, în condițiile în care regimul investițiilor străine în România este reglementat de Uniunea Europeană, negocierile privind relația UE – Regatul Unit în perioada post-Brexit vor viza și aspecte care țin de relația investițională dintre cele două părți (Banca Națională a României).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel