Brexit. Macovei: România poate urma exemplul Poloniei

Europarlamentarul Monica Macovei susţine, în contextul lansării oficiale a procesului de ieşire a Marii Britanii din UE că România poate urma exemplul Poloniei şi să negocieze direct cu partea britanică un Acord de Parteneriat bilateral referitor la securitate, investiţii şi păstrarea locurilor de muncă şi libera circulaţie.

”Brexit-ul a fost declanşat oficial. Urmează doi ani de zile cu discuţii şi negocieri intense pentru stabilirea condiţiilor în care Marea Britanie iese din Uniunea Europeană. Negociatorii europeni trebuie să fie foarte fermi şi să nu sacrifice nici libertatea de circulaţie, nici locurile de muncă ale cetăţenilor UE în Marea Britanie. Mai ales că şi Marea Britanie doreşte ca cetăţenii săi să-şi păstreze locurile de muncă şi libertatea de mişcare în statele UE, existând astfel un interes reciproc. România poate face mai mult şi poate urma exemplul Poloniei, care a negociat direct cu Marea Britanie, după Brexit, un Acord de Parteneriat. Acordul bilateral se referă la securitate, investiţii şi păstrarea locurilor de muncă şi libera circulaţie pentru toţi cetăţenii polonezi din Marea Britanie, la fel pentru cetăţenii britanici din Polonia”, afirmă Monica Macovei într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Europarlamentarul se întreabă de ce nu negociază şi Guvernul României un astfel de Acord.

”Cu cât mai multe garanţii şi scuturi, cu atât mai sigure vor fi locurile de muncă ale românilor din Marea Britanie şi libertatea de circulaţie a tuturor românilor, indiferent unde locuiesc sau lucrează. Şi cu atât va fi mai păzită securitatea noastră, mai ales în aceste momente în care Putin atacă democraţia”, apreciază Macovei.

Ea subliniază că va urmări cu atenţie negocierile pentru a interveni în cazul în care drepturile românilor şi ale altor cetăţeni europeni - pe piaţa muncii şi libera circulaţie - ar fi periclitate.

”Cât priveşte Uniunea Europeană, este momentul să fie reinventată pentru a putea răspunde noilor vremuri, noilor pericole şi pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor europeni”, conchide Macovei. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel