Brexit: Băncile din Marea Britanie, mutate în Europa

BCE se aşteaptă ca băncile cu sediul în Marea Britanie, care încearcă să-şi păstreze accesul la piaţa unică europeană după Brexit, să-şi distribuie operaţiunile şi să-şi mute funcţiile cheie şi filialele. Declarațiile aparțin preşedintelui noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, transmite Reuters. 

Banca Centrală Europeană, care supervizează sistemul bancar al zonei euro, a primit multe solicitări de la bănci cu sediul în Marea Britanie care vor să fie supravegheate de BCE şi le-ar putea acorda rapid licenţe de operare în UE. 

Dar Daniele Nouy a reafirmat joi că funcţiile cheie şi filialele băncilor vor trebui ataşate companiilor holding supervizate de BCE. 

"Nu vrem să autorizăm cochilii goale. Vrem să putem superviza eficient instituţiile", a afirmat oficialul BCE, într-o audiere în Parlamentul European. 

Şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) investighează modurile în care poate opri organismele naţionale de reglementare să concureze incorect între ele, în dorinţa de a atrage după Brexit firmele de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie. 

Un oficial ESMA - instituţia europeană de reglementare a pieţelor financiare - a declarat pentru Reuters că instituţia studiază riscul "arbitrajului normativ", în care unele ţări UE ar putea oferi firmelor financiare o atenuare a supervizării comparativ cu alte state membre, în schimbul locurilor de muncă şi al veniturilor mai ridicate din taxe pe care le aduc. 

Autorităţile de reglementare din unele state din UE au precizat că nu vor tolera aranjamente în care afacerile sunt conduse oficial dintr-un birou aflat într-un stat membru, în timp ce directorii importanţi şi sistemele IT rămân la Londra, centrul financiar dominant al Europei, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel