Borza: Hidroelectrica nu are nevoie de banii din privatizare

 Hidroelectrica ar putea obţine un miliard de euro din listarea la bursă, dacă procesul ar fi derulat în acest an. Însă, aceşti bani ar trebui să meargă la bugetul de stat, întrucât producătorul de energie nu are nevoie de aceste fonduri, a declarat, luni, Remus Borza, fostul administratorul judiciar al companiei, într-o conferinţă de presă.

 'Hidroelectrica are rezerve de 2,2 milioane de lei, adică 500 de milioane de euro cash în depozite bancare. Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica şi n-a existat niciodată cum există astăzi. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori, ori asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 şi 10 miliarde de euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanţe poate să mai intre un miliard de euro', a spus Borza, care în prezent este deputat ALDE. Potrivit acestuia, Hidroelectrica nu are nevoie de banii care vor fi obţinuţi din privatizare.

'Este motivul pentru care am cerut încă din 2014 schimbarea metodologiei de privatizare. Actuala metodologie aprobată în 2013 vizează majorarea de capital prin emitere de acţiuni noi, iar banii să devină venit la companie. Metoda (propusă - n.r.) ar fi ca statul să îşi vândă din deţinerea sa de 80% din capitalul social acel pachet rezidual de 15%. Şi atunci evident că banii s-ar face venit la bugetul de stat, în trezoreria Ministerului de Finanţe. Astăzi noi nu mai avem nevoie de banii investitorilor', a continuat fostul administrator. Borza a susţinut că, dacă Hidroelectrica va fi listată, activitatea companiei va fi mai transparentă, iar controlul va fi mai mare, odată cu majorarea numărului de acţionari. 'Listarea va asigura transparenţă, un control. Una e să ai doi acţionari, din care unul ia tot şi celălalt face doar atmosferă, alta e când ai încă o mie de acţionari, chiar dacă sunt mici, dar sunt oameni care au exerciţiul şi rutina gestionării unor companii listate la bursă, care ştiu să citească printre rânduri şi care sancţionează orice derapaj al directorilor şi orice imixtiune nepermisă, neortodoxă a acţionarului. Evident că fac scandal, îşi trimit ambasadorii, îl bagă pe ministru în şedinţă', a precizat Borza. El a amintit de investiţiile nerentabile ale companiei şi de faptul că se doreşte reluarea lor. 'Văd că există presiune pe directorat ca Hidroelectrica să reia acele investiţii vechi încă din anii 80, unde componenta energetică e redusă şi unde ar însemna să ajungem la un cost pe MW de 20 de milioane de euro. Evident că o asemenea investiţie nu se va amortiza nici într-o mie de ani lumină, nu este rentabilă, la nivel mondial maximul acceptat este de 2 milioane de euro pe MW', a mai spus Borza. El a refuzat să precizeze cine sunt cei care doresc să fie reluate investiţiile nerentabile ale Hidroelectrica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel