EXCLUSIV  Borza, analiza politică a săptămânii. Ape tulburi pe scena internațională

Remus Borza
Remus Borza

Remus Borza a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii în cadrul celei mai noi ediții a emisiunii „Borza Analytica”.

Viorica Dăncilă nota 10 - Jos pălăria pentru premierul României! Discursul din Parlamentul European a fost corect și onest. S-a cerut respect și demnitate pentru România. Pentru că de maniera aceasta tratăm și noi toate țările din UE. Premierul i-a informat pe membrii acestui for despre abuzurile care au avut loc în România din cauza protocoalelor secrete, solicitându-le să nu le mai ignore. România, prin vocea tuturor demnitarilor ei, trebuie să ceară tuturor statelor să fie tratată cu respect și demnitate.

Dan Barna nota 4 – Pentru atacul la adresa premierului Viorica Dăncilă. Președintele USR a afirmat că Dăncilă a avut un discurs anti-UE la adresa instituțiilor europene, adăugând că PSD-ALDE urmărește să instaureze un „traseu autoritarist" în numele „unei pretinse reforme în justiție". Faptul că cere să fim respectați și nu tratați ca o țară bananieră nu înseamnă că sfidăm Europa.

Călin Popescu-Tăriceanu nota 4 – Pentru poziționarea pe Legea Offshore, care a fost retrimisă la Comisii, în urma neînțelegerilor apărute între aleșii PSD, ALDE și UDMR. Prin această poziționare, Tăriceanu face jocul multinaționalelor în detrimentul interesului național.

Liviu Dragnea nota 8 – Din cauza inconsecvenței privind Legea Offshore. Nu joacă corect. Camera Deputaților, al cărei președinte e chiar Liviu Dragnea, a votat, în iunie, un text de lege echitabil, just și avantajos și pentru statul român și pentru concesionari. De ce îl modificăm acum? Nu putem să ne sucim cum bate vântul.

Traian Băsescu nota 10 – Pentru declarația privind Legea offshore. A spus că preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, sunt atleţii bătăliei care se luptă pentru interesele proprii în privinţa Legii Offshore. Băsescu mai spunea că Tăriceanu face jocul americanilor și Dragnea jocul rușilor.

Matteo Salvini nota 10 – L-a pus la punct pe Juncker. A avut dreptate vicepremierul italian reacționând dur la criticile acestuia. „Eu vorbesc cu persoane treze, care nu fac comparaţii care nu există. Într-o mare familie, nu există fii de categoria A şi de categoria B", a spus Salvini.

Frans Timmermans nota 4 – Am asistat la o execuție a României din Parlamentul European, la un simulacru de dezbatere care aduce aminte de procesele de acum 70 de ani, prin care Tribunalul Poporului executa, printr-o procedură sumară și rapidă, dușmanii poporului. Precum în era sovietică din anii 50, Bruxelles a condamnat România fără să formuleze un capăt de acuzare concret și plauzibil și fără a-i da posibilitatea să se apere. Doar noi suntem de vină că s-a ajuns în această situație. Avea mare dreptate ministrul Justiției, Tudorel Toader, când afirma că reprezentanții cancelariilor străine se exprimă atât și cât le permitem noi.

Angela Merkel nota 8 – Are mari probleme. Este din ce în ce mai izolată. Există o foarte mare probabilitate ca ea să nu își ducă mandatul de cancelar până la sfârșit. S-ar putea ca în decembrie să piardă președinția principalului partid de guvernământ din Germania. Magnatul aluminiului, Andreas Ritzenhoff, și-a anunțat candidatura. Cea mai mare provocare a cancelarului german o reprezintă ascensiunea fulminantă a partidului de extremă dreapta, creat în 2013, Alternativa pentru Germania (AfD), care, la ultimul sondaj de opinie, a devenit al doilea partid al țării, cu o cotă de 18% în preferințele alegătorilor germani.

Emmanuel Macron nota 8 – Actualitatea politică franceză a fost marcată de demisia ministrului de Interne Gerard Collomb. Ultimul sondaj pentru BFMTV al institutului Elabe arată o imagine dezastruoasă a președintelui în ochii francezilor. 79% dintre ei îl apreciază ca „autoritar", iar 71% ca „arogant". Macron are o mare problemă de imagine. Sondajul mai dezvăluie și că stilul și felul de a fi al lui Macron reprezintă un defect pentru majoritatea francezilor (64%).

Donald Trump nota 8 – Autorităţile fiscale din New York au declanşat o investigaţie privind presupuse fraude fiscale de milioane de dolari comise de Trump şi familia acestuia. A înregistrat însă o victorie importantă. În ciuda acuzaţiilor de agresiune sexuală, Brett Kavanaugh, judecătorul susţinut de președintele american pentru Curtea Supremă, a fost confirmat de Senat cu 50 de voturi pentru.

Notele au fost date în cadrul emisiunii „Borza Analytica".


Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel