Boris Johnson, din nou premier al Marii Britanii? Ar fi strâns semnăturile necesare candidaturii

Foto: Facebook Boris Johnson
Foto: Facebook Boris Johnson

Boris Johnson ar fi strâns semnăturile necesare pentru a candida pentru un nou mandat de premier, susține un aliat al său.

Fostul premier britanic Boris Johnson ar fi strâns semnăturile necesare pentru a deveni din nou prim-ministru, ca urmare a demisiei succesoarei sale Liz Truss, transmite Agerpres. Asta susține un aliat al său, deputatul conservator James Duddridge, relatează Reuters.

Potrivit acestuia, Johnson a adunat deja cele 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida.

Sunday Times, BBC şi Sky News au citat surse neidentificate apropiate de Johnson care au indicat similar că acesta dispune de 100 de susţinători şi deci "s-ar putea" afla pe buletinele de vot.

Boris Johnson păstrează tăcerea



Boris Johnson, care a revenit la Londra mai devreme sâmbătă dintr-o vacanţă în Caraibe, nu a declarat deocamdată oficial dacă va candida pentru un nou mandat.

Contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, Liz Truss şi-a anunţat joi demisia. Actuala lideră a Camerei Comunelor, Penny Mordaunt, şi-a anunţat vineri candidatura pentru a deveni prim-ministru.

Favoritul caselor de pariuri



Totuşi, favoritul caselor de pariuri este deocamdată fostul ministru de finanţe Rishi Sunak, care are deja peste 100 de semnături, însă nu a confirmat până acum dacă va candida.

Candidaţii la succesiunea lui Liz Truss trebuie să depună fiecare până luni la ora 13:00 GMT cel puţin 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida, astfel că vor putea fi depuse cel mult trei candidaturi.

Apoi, deputaţii conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final, în urma căruia cei circa 170.000 de membri ai formaţiunii vor alege până vineri, 28 octombrie, liderul partidului, iar acesta va deveni prim-ministru.

Cine urmează după Liz Truss. Lista scurtă: Trei nume de posibili premieri ai Regatului Unit

Primul tur de scrutin cu voturile parlamentarilor va avea loc luni, candidatul cu cele mai puține voturi va fi eliminat, iar ceilalți doi vor merge la scrutin, potrivit Europa Today.

Rishi Sunak

Cel mai sigur candidat pare să fie Rishi Sunak, omul care a fost bătut de Truss în scrutinul final, dar care a fost primul care a spus că rețeta adversarului său va duce la dezastru. Faptele i-au dat dreptate și acum se pare că a venit momentul mântuirii pentru el.

Penny Mordaunt

Al doilea cel mai probabil candidat este Penny Mordaunt, lider de grup în Camera Comunelor. Politicianul în vârstă de 49 de ani a fost ales pentru acest rol după ce a apărut pentru scurt timp ca un candidat în cursa pentru conducerea Partidului Conservator din această vară. La acea vreme, ascensiunea rapidă a lui Mordaunt a alarmat unii critici, care au spus că nu are ceea ce este necesar pentru a deveni prim-ministru. Anterior, ea a ocupat funcția de secretar de stat pentru apărare timp de două luni și jumătate în 2019 și a ocupat un post minor în cabinet cu responsabilitate pentru dezvoltarea internațională. Boris Johnson este cel de-al treilea nume vehiculat, despre care se spune că deja plănuiește o întoarcere spectaculoasă pe Downing Street. Vezi continuarea știrii AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel