Borbely: Senatul UMF Târgu Mureş este în ilegalitate în momentul de faţă

Întrucât, Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş nu a pus în aplicare prevederea din legea educaţiei legată de obligativitatea înfiinţării unei linii în limba maghiară, acesta se află în ilegalitate, a declarat, joi la Bistrița, vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely.

Acesta regretă faptul că s-a ajuns atât de departe într-o chestiune pur ”administrativă. "Eu sunt foarte trist că am ajuns aici. O problemă pur administrativă care nu spunea altceva decât că sunt trei universităţi multiculturale în România, precizate în lege: Babeş-Bolyai, Universitatea de Arte Târgu Mureş şi UMF Târgu Mureş. Nu spune altceva decât - şi ceea ce s-a făcut fără niciun fel de ştire în presă la Babeş-Bolyai şi la Arte - ca să se înfiinţeze acele linii cu predare în limba maghiară, care ce înseamnă: şi până acum a fost educaţie în limba maghiară, şi până acum la UMF aproape jumătate din studenţi învaţă în limba maghiară, aşa cum a fost tradiţia nu de azi, de ieri, ci de 50 de ani; nu trebuia să se facă altceva decât, prin înfiinţarea acestei linii, să se depăşească acea fază păguboasă prin care nu puteau ei să se administreze, cu profesori care să predea la această secţie, cu tot personalul", a declarat Borbely.

Potrivit vicepreşedintelui UDMR, "acest lucru trebuia să îl facă Senatul, conform legii. Senatul, în momentul de faţă, e în ilegalitate şi una este autonomia universitară, care e sfântă, şi alta este aplicarea legii. Aşa cum eu în Parlament, cu cele 7% ale UDMR, nu pot să rezolv unele probleme pentru că nu am 51%, decât dacă am unele garanţii legale - şi de aceea s-au introdus unele prevederi în legătură cu minorităţile naţionale (...). În momentul de faţă sunt în ilegalitate. S-a rezolvat problema la Babeş-Bolyai şi la Universitatea de Arte fără niciun fel de problemă şi acolo există aceste linii. Nu putem să rezolvăm decât prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanţă", spune Borbely.

Liderul UDMR acuză Senatul UMF  de ambalarea ”într-un joc politic" cu miză electorală, dar speră ca problema să fie tranşată săptămâna viitoare, în şedinţa de guvern, astfel încât UMF să funcționeze legal.

"Eu ştiu foarte bine şi conducerea UMF, ei s-au ambalat într-un joc politic care, dacă e an electoral, probabil unii mai vor să câştige nişte voturi, s-au ambalat, dar eu sper ca săptămâna viitoare să fie pe ordinea de zi a şedinţei de guvern şi va fi adoptată această hotărâre care, repet, nu face altceva decât rezolvă problema ilegalităţii funcţionării în momentul de faţă a UMF Târgu Mureş", a precizat Borbely.

Laszlo Borbely apreciază drept "caraghios" modul în care a fost discutată problema UMF, acuzând universitatea cî nu a dorit rezolvarea problemei pe cale amiabilă în urmă cu șase luni, fără a mai fi nevoie de intervenția UDMR.

De asemenea, vicepreşedintele UDMR consideră că o moțiune de cenzură din partea Opoziției, dacă proiectul de lege va fi adoptat de către guvern, nu este altceva decât o strategie electorală, dat fiind apropierea alegerilor.

În altă ordine de idei, liderul UDMR nu va renunța la intenția de a ieși de la guvernare în condițiile în care proiectul de hotărâre nu va fi pus în aplicare la UMF Târgu Mureş.

"Noi nu putem merge mai departe dacă nu se respectă legea, în general vorbind, dar acum este clar că este o sensibilitate şi a comunităţii maghiare, evident, trebuie să o recunoaştem. De fapt ceea ce decidem săptămâna viitoare este în programul de guvernare - nu în mod explicit UMF, ci am introdus în programul de guvernare acel pasaj din legea educaţiei care spune că obligatoriu trebuie să se înfiinţeze aceste linii, deci nu este la cheremul universităţii să înfiinţeze sau nu, pentru că de fapt ei consfinţesc o stare de fapt. Este un punct de răscruce, aşa e", a mai declarat Laszlo Borbely.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel