EXCLUSIV  BOMBA din decizia CCR. Cătăniciu: ”Nu-l ajută pe Liviu Dragnea”

Steluța Cătăniciu, deputată ALDE, a vorbit, la interviul DCNews LIVE, despre decizia CCR despre care s-a spus că l-ar salva pe Liviu Dragnea, președintele PSD. 

VEZI AICI MAI MULT: Condamnare Liviu Dragnea, REJUDECARE. CCR, decizie bombă

”Curtea s-a pronunțat corect. Chiar m-am mirat și eu cum a trecut de votul Comisiei. Mi-am explicat doar prin numărul mare de propuneri, de amendamente făcute în cadrul Comisiei. Această modificare pe care CCR a declarat-o neconstituțională, dacă nu mă înșel, a aparținut CSM-ului. CSM a venit cu propunerea ca în cazul instanțelor foarte aglomerate să fie angajați judecători care și-au încetat activitatea din motive neimputabile acestora pentru redactarea proiectelor de hotărâre. Evident că este neconstituțional, pentru că un judecător care n-a participat în mod direct și nemijlocit la soluționarea unor cauze nu poate să motiveze o soluție și, implicit, nu poate s-o semneze. Această obligație izvorăște din articolul 6 CEDO.” a spus Steluța Cătăniciu, la interviul DCNews

”O astfel de soluție, nulă de drept”

”Dacă mergem mai departe la sentința în cazul dosarului ”Referendumul” în care dl Dragnea a primit o pedeapsă cu suspendare, urmează, în cadrul procesului pe care dânsul îl are, pentru că are acum un proces prin care a solicitat anularea acelei sentințe tocmai pe acest viciu de procedură, ca ÎCCJ să se pronunțe cu privire la încălcarea sau nu a procedurii reglementate prin Codul de Procedură Penală.  Repet, nu ai cum tu, judecător care nu ai participat la soluționarea cauzei respective și nu ai administrat în mod direct și nemijlocit probele în dosar, nu ai cum să motivezi și să redactezi o astfel de soluție. E evident că o astfel de soluție e nulă de drept.” a mai spus deputata ALDE, la bază avocat. 

Decizia CCR se aplică din momentul intrării în vigoare

Steluța Cătăniciu a subliniat: ”Am văzut discuții dacă se aplică sau nu dlui Dragnea această decizie, pentru că deciziile CCR intră în vigoare din momentul publicării lor în Monitorul Oficial, se aplică practic din momentul publicării lor în MO, dar există o prevedere în CPP care spune exact ceea ce a statuat Curtea prin decizia de ieri. Decizia Curții nu se aplică retroactiv, dar dl Dragnea nu și-a motivat cererea de anulare a celei sentințe date în recurs în baza acestei decizii a CCR, nici nu putea să-și imagineze că va da Curtea o asemenea decizie. Dânsul și-a motivat cererea de anulare în baza dispozițiilor din CPP care prevăd că o sentință judecătoarească trebuie să fie semnată de către toți membrii completului inclusiv de către grefier și la fel prevăd că nu pot să semneze sentințele respective de condamnare a unei persoane decât judecătorii care au participat la soluționarea cauzei, este logic, este firesc.”

În ceea ce-l privește la Liviu Dragnea, Steluța Cătăniciu a precizat că ”pe fond se rejudecă recursul”, subliniind că Livia Stanciu ”știa clar că va pleca, pentru că-și făcuseră cerere de pensionare”. 

Vezi mai jos declarația completă: 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel